Itthon is megkezdi hódító útját a Lumia 1020

Czipperer Dia, 2013. szeptember 25. 11:37

Tegnap személyesen is találkozhattunk a Lumia sorozat legújabb tagjával, a 41 megapixeles kamerával felszerelt 1020-as modellel. A Windows Phone 8 alapokon futó készülék már hazánkban is kapható.

A Nokia tegnapi sajtótájékoztatója a Lumia 1020-as készülékről szólt. Az esemény apropóját az adta, hogy mostantól a magyar felhasználók is megvásárolhatják. Végre mi is testközelből láthattuk, mire képes a 41 megapixeles, Carl Zeiss optikával és Xenon vakuval felszerelt, 6 lencséből álló PureView kamera.

 

Amatőröknek is sikerélmény

 

A készülék legkiemelkedőbb tulajdonsága egyértelműen a kamerája. Az eseményen is ez került a fókuszba, ahol többek között azt is bemutatták, hogyan lehet profi fotókat készíteni egy telefonnal.

 

 

A nagy felbontás, valamint a hat tagból álló lencserendszernek köszönhetően kiléphetünk a hagyományos telefonos képek világából: egészen új dimenziók nyílnak meg előttünk. A jó minőségű kép nem minden: a zoomolt jó minőségű fotó, az már valami. A 1020-as pont ezt nyújtja a felhasználóknak, melyet tetéz az, hogy egy speciális képelemző technológia hét pixelből készít speciális átlagolással egyetlen szuperpixelt, így a nagyításnál sokkal élesebb képet kapunk.

 

A Pro Cam alkalmazással pedig a manuális beállításokkal kísérletezhetünk, mint például az ISO, fehéregyensúly – és mindezt látjuk, vagyis azt, hogyan változik az adott kép. Azoknak pedig, akik kicsit bátortalanok ezen a téren, vagy nem ennyire megszállottak a fotózás terén, és inkább rábíznák magukat az 1020-asra, ott van az automata mód, amely az adott viszonyoknak megfelelő legjobb képet készíti el.

 

 

Az optikai képstabilizátor szintén a kamera egyik kiemelkedő tulajdonsága, hiszen remegő kéz esetén, vagy csak kisebb bemozgásnál is éles marad a kép. Persze, mindezeket számos Nokia fotós app egészíti ki, melyek még több lehetőséget kínálnak a fotózás szerelmeseinek.

 

 

Sima ügy a megosztás

 

A készülék 38 és 34 megapixeles képeket készít, viszont minden egyes fotóról készül egy 5 megapixeles másolat is, kifejezetten azért, hogy élményeinket másokkal is megoszthassuk a közösségi oldalakon. Sőt, ha túl sok kép van a telefonunkon, akkor is jó dolog az 5 megapixeles változat, hiszen jóval kevesebb helyet foglal, mint nagyobb felbontású társai. És, mivel a 32 GB belső tárhely nem bővíthető micro SD-vel, csak 7 GB ingyenes SkyDrive helyet kapunk, néha, amikor elfelejtünk menteni, vagy felhőbe küldeni valamit, jól jön ez a kópia.

 

A videózás is élmény

 

Videók készítésénél akár 6-szoros zoomot is alkalmazhatunk, és még így is teljesen élesen, közeli eseményeket is megörökíthetünk. A sajtóeseményen láthattunk egy 1020-assal készült zoomolt videót, amely olyan volt, mintha egy természetfilmet néznénk, hiszen éppen a méhek kommunikációját mutatta be 6-szoros zoomolásban.

 

És persze, ami minden telefonnál rémálom szokott lenni, az elmosódás a videóban. Itt emiatt sem kell aggódni, hiszen a Nokia garantálja az elmosódásmentességet, amely a Nokia Rich Recordingnak köszönhetően sztereó hangminőséggel párosul.

 

Vessz el a részletekben!

 

Ez most már telefonról sem akadály. Ha valamit lefotózunk, de úgy döntünk, mégis csak a kép egy részére van szükségünk, csak vágjuk ki a képet, és senki sem mondja meg róla, hogy ez csak az eredeti kép egy része. Vagy ha nagyon érdekel valami, de messze van, csak rázoomolunk, és kiderül, mi rejtőzik ott.

 

Ha pedig mégis a zoomból indulunk ki, az sem baj: a Pro Cam alkalmazás nagy előnye, hogy a „reframe” segítségével, kiléphetünk a zoomból, ugyanis a készülék a teljes képet megörökíti nekünk, hiába közelítünk rá egy részére. Ezt pedig utólag is visszahívhatjuk, és tetszőlegesen forgathatjuk, szerkeszthetjük. Ez akkor jó, ha nem találtuk el teljesen a zoomot, de erre csak utólag jövünk rá, amikor már elveszett a pillanat varázsa.

 

A töltőt ne hagyjuk otthon!

 

Igaz, hogy egy fényképező guruval van dolgunk, ám azért azt érdemes kiemelni, hogy a készüléket csupán egy átlagos, 2000 mAh-es aksival látták el, amely könnyedén eshet a kamera „áldozatául”, főleg, ha még egyéb okostelefon funkciókat is előszeretettel használunk. Viszont jó hír, hogy a hátlapja támogatja a vezeték nélküli töltést, így bonyolultabb helyzetekben is akad kiút.

 

Elérhetőség

 

Bár a várva várt árról nem volt szó az eseményen, és a Camera Grip árát sem tudtuk meg, annyit azonban igen, milyen árnyalatokban kerül a boltok polcaira. Az 1020-as készülék három színben is elérhető: a már jól megszokott fehér és fekete színek mellett citromsárga kivitelben is kapható. Ez utóbbiról Dankovics Tamás, a Nokia Magyarország stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a „sárga az új fehér”.

 

Frissítés: A Nokia Lumia 1020 a Telekomnál 191 940 forintos áron érhető el 2 év hűségnyilatkozattal, előfizetésre és díjcsomagra vállalt hűség nélkül.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09