Kibertér konferencia Szöulban

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 18. 07:49

London és Budapest után Szöulban folytatódik október 17-18-án a kibertér kihívásairól szóló nemzetközi politikai párbeszéd, amelynek célja, hogy a kibertér szabályozásáról egyetértés szülessen.

A szöuli kibertér konferenciát Martonyi János William Hague brit és Jun Bjung-sze koreai külügyminiszterekkel közösen nyitotta meg. Magyarország a globális nyitás jegyében meghatározó szerepet játszik a kibertér szabályozásáról szóló nemzetközi párbeszédben, így a konferencia tartalmi előkészítésében is aktívan részt vett - írja a tárca. A közlemény szerint a szöuli konferencia fordulatot hozott az eddigi tárgyalási folyamatban, sikerült leltárt készíteni a közösen elfogadott elvekről és álláspontokról, ami kiindulópontot jelent a további egyeztetésekhez.
 

A magyar külügyminiszter a megnyitó ünnepségen elmondott beszédében kiemelte: a gazdasági szféra szereplői közül kiemelkedhetnek és recessziókat élhetnek túl azok, akik előnyükre használják ki a technológia adta lehetőségeket. Ám a technika vívmányaival visszaélők is fejlődnek, és egyre gyakrabban sikeresen használják ki a kibertér nyújtotta lehetőségeket. A kibertérben az állampolgárokra, kormányokra leselkedő veszély éves szinten csaknem folyamatosan megduplázódik, az internetes bűnözés mértéke 2012-ben meghaladta a világ drogkereskedelmének árbevételét.
 

Martonyi János kifejtette: a kibertér biztonságossá tételében a kormányoknak is meghatározó szerepet kell játszaniuk, szorosan együttműködve az összes érintettel. A szabályozás kizárólag többszereplős modellben, közös felelősségvállaláson alapuló együttműködéssel valósítható meg. Nincs szükség új szabályozók elfogadására, a jelenleg rendelkezésre álló jogi eszközöket kell tudni átültetni és alkalmazni.
 

A magyar kormány, felismerve a kibertér használatából eredő nemzetbiztonsági problémákat, ez év március 21-én közzétette a Magyarország Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiájáról szóló kormányhatározatot, július 1-én pedig életbe lépett az információbiztonsági törvény. A cél, hogy a magyar kiberteret szabad, biztonságos és innovatív környezetté alakítsa át a kormányzat, a civil, a gazdasági és a tudományos terület szereplőinek részvételével - közölte a Külügyminisztérium.
 

A magyar külügyminisztert fogadta a koreai köztársasági elnök. Az államfő közölte: a Koreai Köztársaság is készül a magyar–dél-koreai diplomáciai kapcsolatok 2014-ben esedékes 25. évfordulójának megünneplésére, és pozitívan reagált a magyar külügyminiszter által megerősített budapesti meghívásra. Áttekintették a két ország közötti kapcsolatok alakulását és főbb eredményeit, köztük a magyarországi koreai befektetések lehetőségeit is - olvasható a közleményben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09