Két phablet a Nokia háza táján – Lumia 1520 és 1320

Czipperer Dia, 2013. október 22. 14:31

A mai Nokia Worldön számos bejelentést tett a gyártó, melyekről már hónapok óta csurrannak-cseppennek az információk. Az Abi Dhabiban helyet kapó sajtóeseményt a Nokia székházában követhettük végig élőben. Volt minden, mi szem szájnak ingere.

Magyar idő szerint reggel kilenckor kezdődött a Nokia World, ahol már délelőtt leleplezték a legújabb modelleket. A sajtó képviselői a Nokia székházában élőben követhették végig az eseményeket, ahol természetesen mi is ott voltunk, és néhányat az újdonságok közül saját kezünkkel is megtapogathattunk.

 

A sort a legújabb Asha modellek nyitották, majd a phablet őrület vette kezdetét, és végül az első Nokia táblagép is színpadra lépett.

 

Belépő a phabletpiacra

 

A nagyméretű képernyők világába merészkedett a Nokia két legújabb Lumia modelljével, melyek mindegyike 6 hüvelykes megjelenítővel rendelkezik, így méltán pályázhatnak a phablet címre.

 

Mindegyik modellről hallottunk már korábban – a Lumia 1520-asról és a „Batman” kódnévre hallgató 1320-asról is – de most végre hivatalosan is bemutatkoztak a nagyközönségnek.

 

Hogy miért rögtön két phablet? Nos, a válasz az árban keresendő, hiszen az 1320-as azok számára lehet jó alternatíva, akik az olcsóbb, mégis nagy kijelzős készülékeket részesítik előnyben, míg a zászlóshajó testvére a high-end userek igényeit célozza meg.

 

A különbség nem csak a tudásban keresendő. Hiába az azonos kijelzőméret, az 1320-as készülék vastagabb, nagyobb és szélesebb is, mint prémium társa. A méreteiből adódóan (85,9 mm széles és 9,8 mm vastag) nem olyan kényelmes egy kézben fogni, mint az 1520-ast. Bár itt is meg kell jegyezni – mivel volt szerencsénk személyesen is kezünkbe fogni –, hogy szintén nem a hagyományos telefon érzésünk van, amikor fülükhöz tartjuk: ez már valóban egy más kategória más felhasználói élménnyel.

 

 

 

A megfizethető modell közelebbről

 

Kezdjük a kistesóval, aki 339 dolláros felhasználói árával (adók nélküli ár) igyekszik meghódítani a piacot. A készülékben jóval alapabb felszereltség kapott helyet társához viszonyítva. A telefonban egy 1,7 GHz órajelű, kétmagos Qualcomm Snapdragon 400-as processzor dolgozik, ehhez pedig egy 3400 mAh-es akkumulátor párosul. A belső tárhely 8GB, a memória 1 GB.

 

A legjobb pillanatokat pedig egy 5 megapixeles kamerával örökíthetjük meg, vagy egy 640 x 480-as felbontásra képes másodlagos kamera segítségével, ezeket pedig a 1280 x 720 pixel felbontású Clear Black IPS Gorilla Glass 3 védelemmel ellátott megjelenítőn nézhetjük vissza. Szoftver tekintetében (az 1520-ashoz hasolóan) a Windows Phone 8GDR3 teljesít szolgálatot.

 

 

 

A Lumia 1320-as több színben is elérhető lesz, egészen pontosan citromsárga, narancssárga, valamint a hagyományos fekete és fehér színekben. Az európai piacokra csak jövő év elején érkezik, ám Kínában és Vietnámban már év végén kapható lesz.

 

A zászlóshajó

 

És hogy mitől lesz nagytesó az azonos méretű 1520-as? Nos, a kecsesség mellett a specifikációk is magukért beszélnek.

 

A telefonhoz opcionális tartozék egy állványként is szolgáló tok

 

Itt már 1080 pixel felbontású Full HD Gorilla Glass 2 kijelző (ClearBlack IPS) fogadja a felhasználókat, valamint egy 20 megapixeles optikai képstabilizátorral, Carl Zeiss optikával ellátott PureView kamera felel a legjobb pillanatok megörökítéséért. Bár fele olyan felbontásra képes, mint az 1020-as modell (itt 5 és 16 megapixeles képeket készíthetünk), még így is jobb minőségű képeket készít, mint a legtöbb okostelefon manapság. Egy előlapi kamerát is kapott a készülék, amely 2 megapixeles.

 

Már ez is nagy ugrás az 1320-hoz képest, és akkor még a prociról nem is szóltunk, amely felsőkategóriás modellhez illően egy négymagos, 2,2 GHz órajelű Snapdragon 800-as, melyhez 2GB RAM társul, valamint az aksi kapacitása a kistesóhoz hasonlóan szintén 3400 mAh.

 

Itt már a belső tárhely is jóval nagyobb (négyszeres), amely 64GB-ig bővíthető microSD-vel. Ám, ha még ezt is kevésnek érezzük, a Nokia mindezt megfejeli további 7 GB SkyDrive tárhellyel.

 

Ez a modell szintén négy színben kerül majd a boltok polcaira: a fekete és fehér mellett pirosban (az egyetlen nem matt szín) és citromsárga színekben is kapható lesz elsőként Szingapúrban és Hong-Kongban, valamint az USA-ban. Majd később a kínai és az európai piacokon is utat tör magának. A modell ára 749 dollár (adók nélkül).

 

 

Alkosd meg a saját történeteid!

 

A Nokia egy újdonságot mutatott be a mai eseményen, amely a Storyteller, vagyis magyarul a történetmesélés nevet viseli. Ez a funkció diavetítést készít, illetve történetet kreál a képekből és videókból. Hasonlóan működik, mint a BlackBerry vagy a HTC ilyen jellegű funkciója, ám elsősorban a helyalapú képekből hozza létre a diavetítést, tehát szoros kapcsolatban áll a Nokia saját térképével, a HERE-rel. Minden képet láthatunk egy térképen, amely önmagában is már egy történetnek felel meg (pl. egy egész apos túra, vársonézés megörökítése).

 

 

Ez a funkció egyelőre csak az új modelleken (1520 és 2520 táblagép) debütál, ám a Nokia tervezi, hogy később az 1020-ason is bevezeti.

 

 

Érkezik az Instagram

 

Sok felhasználó nagy örömére a várva várt bejelentés is megtörtént, miszerint az Instagram alkalmazás elérhető lesz Windows Phone készülékekre is. Ez utóbbi igencsak időszerű lépés volt a vállalat részéről, amely – „fotóguru” lévén – az 1020-as bemutatásánál ütött volna igazán nagyot. De sebaj, a lényeg, hogy a mai eseményen elhangzott, hogy nem kell már sokat várni rá, az elkövetkezendő hetekben érkezik.

 

Nem az Instagram az egyetlen fontos alkalmazás, amely bekerült a repertoárba, a Nokia bejelentette, hogy ezzel karöltve a Flipboard és a Vine is érkezik Windows Phone-ra. Ezek mind azt mutatják, hogy fejlesztők is egyre több potenciált látnak a platformban, hiszen a legnépszerűbbb alkalmazások sorra jelennek meg WP operációs rendszeren is.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05