Nő az IT-biztonsági kockázat

A források viszont lassan bővülnek

forrás: Prím Online, 2013. december 4. 17:26

Nincs megfelelő forrásuk és elég szakemberük a világ cégeinek az IT-biztonságra: kétharmaduk szerint nem tudnak a szükségesnek megfelelő mennyiségű pénzt költeni erre a területre, miközben döntő többségük egyre több külső támadásról számol be – derül ki az EY éves Nemzetközi Információbiztonsági Felméréséből. A jelentésben mintegy kétezer válaszadó adatait dolgozták fel a világ 64 országából.

Ficsor Attila, az EY Informatikai Biztonsági Üzletágának menedzsere úgy véli, a kibertámadások száma évről-évre nő. Ma már a cégek számára nem az a kérdés, éri-e őket külső támadás, hanem az, hogy mikor történik ez meg. Ráadául a vállalatok növekvő online jelenléte tovább súlyosbítja a helyzetet.

 

A kockázatok egyre jobban növekednek, ahogy például nagyobb szerephez jutnak a mobil eszközök és a közösségi média a működés során. Nemcsak az érzékeny adatok ellopása jelenthet problémát, de a támadás miatti szolgáltatások kiesése is komoly pénzügyi veszteséget okozhat. A cégek számára fontos, hogy mindig mérlegeljenekl, hogy mi a kockázattal arányos költség, amit érdemes és fel is kell vállalni.


A válaszadók 59 százaléka a külső támadások növekedéséről számolt be. Harmaduk szerint pedig a belső fenyegetések száma is emelkedett az elmúlt egy évben. 65 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy nem jut elég pénz az IT-biztonságra a cégen belül. A megkérdezettek fele szerint pedig komoly problémát jelent, hogy nincs megfelelő szakemberük erre a területre.

Nemcsak a szakemberek és a megfelelő pénzügyi források hiánya sodorhatja veszélybe a cégeket. A válaszadók harmada egyáltalán nem, míg további harmada pedig csak érintőlegesen foglalkozott a kibertámadások proaktív azonosítását és a védekezést támogató eljárások kialakításával, a piacon elérhető technológiai megoldások bevezetésének lehetőségeivel.

 

Az EY nemzetközi felmérése rámutat arra is, hogy a cégek számára az adathalászat, a rosszindulatú szoftverek, valamint a spamek jelentik jelenleg a legnagyobb külső fenyegetést.

Biztonsági szempontból a vállalatok úgy értékelték, hogy a mobileszközök használata jelenti a legnagyobb védelmi rést. Ezt követik a közösségi médiában, és a felhőalapú szolgáltatásokban rejlő kockázatok.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05