Továbbfejlesztik az Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszert

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 4. 09:20

Továbbfejlesztik az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszert (EDR), amely elsősorban a készenléti szervek  - Rendőrség, Mentőszolgálat, Katasztrófavédelem - számára készült, magas rendelkezésre állású, megbízható, országos rádió-távközlő rendszer - közölte a fejlesztésben résztvevő Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. (Pro-M Zrt.) és a Cassidian SAS Magyarországi Fióktelepe aláírta azt a 7,5 millió euró (2,3 milliárd forint) értékű megállapodást, amelynek keretében továbbfejlesztik az EDR-t. A 2014. év közepén záruló fejlesztéssel kiterjesztik az EDR rendszer használhatóságát, megkönnyítik, valamint hatékonyabbá és biztonságosabbá teszik a készenléti-rendvédelmi szervek munkáját. A fejlesztés az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében, összesen 3 milliárd forintból valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával. A fejlesztésben a konzorciumot vezető Pro-M Zrt. és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vesz részt. Az EDR 2006-os indulása óta eltelt idő szükségessé teszi a meglévő hálózat modernizálását, a fejlettebb, magasabb szolgáltatást nyújtó szoftver verzióra történő fejlesztését.

fotó: police.hu
 

A projekt során a Cassidian SAS Magyarországi Fióktelepének közreműködésével egyebek között 23 új bázisállomást (TBS) telepítenek. A bázisállomások telepítésének célja a magyarországi EDR hálózat lefedettségének, egyúttal forgalmi kapacitásának felhasználói igényekhez igazítása a jelenlegi ellátottsági szinteken, valamint a készenléti szervek számára nyújtott szolgáltatás javítása és a határ menti lefedettség továbbfejlesztése. A jelenlegi 4 kapcsolóközpontból kettőt új generációs típusúra cserélnek, így nő a kapcsolóközpontok fogadó és forgalmi kapacitása, ami lehetővé teszi a 23 - a későbbiekben akár több - új bázisállomás integrálását a biztonságos hálózatba.
 

A 2006 óta üzemben lévő diszpécser munkaállomások közül 200-at továbbfejlesztenek, ezzel a magyar EDR hálózat európai viszonylatban is a legmagasabb technológiai fejlettségű lesz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05