Nagyfelbontású élő képek az űrből

Jövőre indul az Urthecast program

Czipperer Dia, 2013. december 5. 14:11

Az Urthecast kezdeményezésről már egy ideje lehet hallani. A lényege, hogy a Nemzetközi Űrállomáson készült felvételek segítségével nézhetjük a Földet az űrből. A képek olyan felbontással rendelkeznek, hogy a tömeg és a járművek is jól látszanak. Az ingyenes sugárzás jövőre indul.

November 25-én 21 óra 53 perckor indultak útjára azok a kamerák a Nemzetközi Űrállomásra, amelyek jövőre valós idejű képeket és videókat közvetítenek majd a Földről. A kamrákat az Urthecast program keretében küldték az űrbe.

 

A Mashable számolt be arról, hogy az első kamerák már szerencsésen megérkeztek. A tervek szerint jövő év elején indul az ingyenes sugárzás. A kamerák az északi 51. hosszúsági foktól a déli 51. hosszúsági fokig látnak mindent. Ez azt jelenti, hogy sajnos Alaszka, a skandináv országok és az Egyesült Királyság nagy része nem látható majd az élő képeken.

 

 

A többi területről azonban HD minőségű képeket vagy videókat nézhetnek az arra kíváncsiak. A kamerák egy nap alatt 16-szor kerülik meg a Földet. Ám, hiába érkeznek meg a kamerák az űrállomásra még idén, a kalibrálás és a beüzemelés hosszabb folyamatot igényel.

 

Ahhoz, hogy követni tudjuk a képeket, az Urthecast oldalán létre kell hozni egy ingyenes fiókot, amellyel megtekinthetők a kamerák által rögzített felvételek. Mivel valós idejű fotókról van szó, megnézhetjük, hogyan változnak az egyes területen éjjel-nappal, télen-nyáron. Miután létrehoztuk a fiókot, feliratkozhatunk a kedvenc helyeinkre, és mindig valós idejű értesítéseket kapunk, ha az adott helyről új kép vagy videó készült.

 

Van a kamerák között egy 1 méteres felbontású, amely akár 150 videót is képes készíteni a Földről, mindezt 4k, vagyis Ultra HD felbontásban. Ezek általában 90 másodperc hosszúak.

 

 

Ha pedig egy nemzetközileg fontos esemény lesz, azt bárki nyomon követheti az oldalon, bár a rögzítés nem teljesen valós idejű: 3 képkoca/másodperc, ami kicsit szaggatott képet eredményez. Ugyanez a helyzet a természeti katasztrófák esetében is: az ENSZ-szel kötött megállapodás értelmében ezekről is élő képeket közvetítenek, hogy ezzel segítsék a mentést.

 

 

 

 

Forrás: Urthecast.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09