EY: kevés pénz jut IT-biztonságra

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 6. 11:03

Nincs megfelelő forrásuk és elég szakemberük a világ cégeinek az IT-biztonságra: kétharmaduk szerint nem tudnak a szükségesnek megfelelő mennyiségű pénzt költeni erre a területre, miközben döntő többségük egyre több külső támadásról számol be - derül ki az EY könyvvizsgáló és tanácsadó cég kutatásából.

Az EY éves nemzetközi információbiztonsági felmérésében mintegy kétezer válaszadó adatait dolgozták fel a világ 64 országából. A közlemény idézi Ficsor Attilát, a cég informatikai biztonsági üzletágának menedzserét, aki elmondta: a kibertámadások száma évről-évre exponenciálisan növekszik. Ma már a cégeknek nem azt a kérdést kell feltenniük, hogy éri-e majd őket külső támadás, hanem azt, hogy mikor történik ez meg. A szakember rámutatott: nemcsak az érzékeny adatok ellopása jelenthet problémát, a támadás miatti szolgáltatások kiesése is komoly pénzügyi veszteséget okozhat. A cégeknek így mindig mérlegelniük kell, hogy mi a kockázattal arányos költség, amit érdemes és fel is kell vállalni - mondta.
 

Az EY szerint a válaszadók 59 százaléka a külső támadások növekedéséről számolt be, harmaduk szerint pedig a belső fenyegetések száma is emelkedett az elmúlt egy évben. A megkérdezettek 65 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem jut elég pénz az IT-biztonságra a cégen belül, 50 százalékuk szerint pedig komoly problémát jelent, hogy nincs megfelelő szakemberük erre a területre. Nemcsak a szakemberek és a megfelelő pénzügyi források hiánya sodorhatja veszélybe a cégeket. A válaszadók harmada egyáltalán nem, míg további harmada pedig csak érintőlegesen foglalkozott a kibertámadások proaktív azonosítását és a védekezést támogató eljárások kialakításával, a piacon elérhető technológiai megoldások bevezetésének lehetőségeivel.
 

Az EY nemzetközi felmérése rámutat: a cégek számára az adathalászat, a rosszindulatú szoftverek, valamint a spamek jelentik jelenleg a legnagyobb külső fenyegetést. Biztonsági szempontból a vállalatok úgy értékelték, hogy a mobileszközök használata jelenti a legnagyobb védelmi rést. Ezt követik a közösségi médiában, és a felhőalapú szolgáltatásokban rejlő kockázatok.

Kulcsszavak: EY security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50