Hogyan kerülhetjük el a csalódásokat, ha hifi rendszerrel lepnénk meg magunkat?

forrás: Prím Online, 2013. december 21. 09:23

Év végéhez közeledve rendre felfut a szórakoztató elektronikai eszközök forgalma Magyarországon is, de az évek óta slágerterméknek számító, multifunkcionális okoskákon túl van az elektronikai szegmensnek egy méltatlanul háttérbe szorított területe: a minőségi zenehallgatás. „Ez a piac még nagyon fejletlen hazánkban, a fogyasztók nem ismerik sem az igazán nagy márkákat sem a minőségi kritériumokat.” – mondta Jancsa Attila, az Audiophile Szalon igazgatója a hazai high-end termékek piacáról. Érdemes tehát néhány jó tanácsot megfogadni, hogy megelőzhetőek legyenek a csalódások vagy felesleges kiadások.

Novemberben az Audio Vision Show keretében mutatkozott be hazánkban először az Audiophyle Szalon exkluzív hangsugárzója az Aida, amely a Sonus faber márka zászlóshajója. Ennek kapcsán hívta fel a figyelmet Jancsa Attila arra, hogy miközben mi magyarok büszkék vagyunk egyedülálló zenei kultúránkra, hungarikumnak számító zeneoktatásunkra, világhírű zeneszerzőinkre, előadóművészeinkre, ez az igényesség korántsem igaz általánosan a polgári középosztály vagy a felső tízezer otthoni zenehallgatási szokásaira. Az élet minőségi örömeinek felismerésére egyre inkább képes a magyar társadalom, különösen, ha borról, autóról vagy divatról van szó, de high-end világmárkákat még a vájt fülű jómódúak se tudnának felsorolni. Kevesen lennének képesek olyan kritériumokat említeni, amelyek megléte vagy hiánya alapján eldönthető a költséges beruházás előtt, hogy mennyire fogja beváltani a várakozásokat a vásárolt termék.

Van azonban néhány jó tanács, amelyek megfogadásával megelőzhetőek a csalódások vagy felesleges kiadások. Az egyik legfontosabb, hogy ilyen értékes eszközöket nem szabad csak internetes információk, tesztmagazinok alapján vásárolni. Sokszor az ismert márkák sem jelentenek garanciát: két azonos árkategóriába tartozó terméknél sem biztos, hogy mindkettő hangja tetszeni fog. Mivel a személyes élmény meghatározó lehet, ezért mindenképpen olyan üzletet válasszunk, ahol sok terméket próbálhatunk ki.

A jó választáshoz több szempontot érdemes figyelembe venni, például a szoba méretét és berendezését, a már rendelkezésre álló egyéb eszközöket és nem utolsó sorban a gyakran hallgatott zenei stílust. Ezért olyan szakértőt keressünk, aki személyre szabott tanácsot tud adni. Sokan követik el azt a hibát is, hogy ugyanakkora összeget szánnak az erősítőre, mint a hangsugárzókra, miközben a rendszer legfontosabb eleme a hangsugárzó, hiszen a zenét végső soron az szólaltatja meg. Ezért a rendelkezésre álló keretből a legtöbbet mindenképpen erre érdemes költeni.

Ha tehetjük, ne sorozatgyártású, hanem kézzel készített termékeket válasszunk. Ha valóban minőségi hangzásra vágyunk, akkor ne a termékbe beépített, sokszor felesleges szolgáltatásokért fizessünk, hanem a tartós, jó minőségű alkatrészekért. Emlékezzünk arra is, hogy bár vitathatatlanul kényelmes és trendi is egy telefonról küldeni a zenét a lejátszóra, de a valódi hangzáshoz mégiscsak a kevésbé tömörített, még inkább az analóg felvételek állnak a legközelebb. Ezért bár kicsit macerásabb, mégis érdemes felkelni a karosszékből, és kicserélni a CD-t vagy megfordítani az LP lemezt.

És végül mindenkit óva intenénk a különleges szobrok vagy dekorációs elemek vásárlásától. A high-end termékek szépek, és van saját stílusuk, de nem ezért vesszük őket. Hagyjuk tehát, hogy először a fülünk válasszon, és csak ha már halljuk a különbséget, akkor engedjük a szemünket is beleszólni a vásárlásba!

Az Audiophyl Kft. kizárólagos forgalmazója a világ egyik vezető hangsugárzó márkájának, a Sonus fabernek. Bemutatótermében, az Audiophile Szalon 8 otthoni környezetet idéző szobájában e mellett számos minőségi hangfal, erősítő, lejátszó, lemezjátszó, házi mozi márka széleskörű termékeit lehet kipróbálni. Az összes árusított termék azonnal megvásárolható. www.audiophile-szalon.hu

Kulcsszavak: HiFi zene audio

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15