4,6 millió Snapchat felhasználó adatait szivárogtatták ki

Czipperer Dia, 2014. január 2. 10:13

Majdnem 5 millió Snapchat felhasználónév és telefonszám szivárgott ki az év utolsó napján, kedden, miután ezeket az Anonymous néven ismert hekkercsoport egy oldalon közzétette. Az adatokat ezután bárki szabadon letölthette.

Az Anonymous hekkercsoportnak mindig sikerül felhívni magára figyelmet. Most a Snapchatet vették célba. A csapat stílszerűen egy SnapchatDB.info oldal hozott létre, ahol több millió Snapchat felhasználó adatait (felhasználónevét és telefonszámát) tette közzé kedden.

 

Az adatok szabadon letölthetők voltak SQL vagy CSV formátumban. Bár az oldalt azóta már felfüggesztették, azonban megtekinthető, hogyan is nézett ki eredetileg.

 

A site-on világosan leírták, hogy aki letölti az adatokat, egészen pontosan minek is jut a birtokába. Sőt, a szövegben még arra is felhívják a figyelmet, hogy az emberek hajlamosak több oldalon, például a Facebookon és a Twitteren is azonos belépési adatokat használni.

 

Az oldalon azt is olvasható, hogy mindezt az motiválta, hogy felhívják a problémára figyelmet. Ezt a hekkerek egy, a Techcrunchnak adott interjúban is elmondták, ahol arról is beszéltek, hogy a biztonság nem lehet másodlagos.

 

A telefonszámokat cenzúrázott változatban tették közzé: az utolsó két számjegyet nem írták ki, hogy csökkentsék a visszaéléseket. Ám arra is felhívták a figyelmet, hogy megvan a cenzúrázatlan verzió is, amit adott körülmények között bármikor közzétehetnek.

 

A vállalat az eset kapcsán úgy nyilatkozott, hogy már eddig is számos lépést tettek annak érdekében, hogy ne lehessen könnyen hozzáférni az ilyen típusú adatokból, és a jövőben is további fejlesztéseket hajtanak majd végre ezen a téren.

 

Forrás: Mashable.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50