Új szoftver a gerincbetegek diagnosztizálásához

Czipperer Dia, 2014. január 6. 15:31

Las Vegasban, a CES-en mutatkozik be az első olyan szoftver továbbfejlesztett változata, amely lehetővé teszi a betegek személyre szabott tájékoztatását gerincproblémáikról és azok okáról. A program a feltérképezésre orvosi kérdőívet és mesterséges intelligencia modult használ.

A Virtual Diagnosis Spine-t eredetileg egy magyar orvos, Dr. Hovorka István fejlesztette ki, aki gerincsebész Nizzában és Monacóban. A szoftver neve, a „spine” arra utal, hogy a program a gerincproblémák felderítésében segít a betegeknek.

 

A programot azért fejlesztették ki, hogy segítsen a betegeknek megérteni a probléma okát, és megkönnyítse a különféle terápiás lehetőségek közti választást. Természetesen nem helyettesíti az orvosi konzultációt, ám a programot orvosok fejlesztették ki, ennélfogva releváns információkkal szolgálhat a problémákról.

 

A személyre szabott és megbízható információk az intelligens kérdőívnek és a mesterséges intelligencia modulnak köszönhetők. Az elemzés a probléma bonyolultságától függően 10-30 percig tart. Végül meghatározza a legvalószínűbb diagnózist, és a legmegfelelőbb kezelést. A program arra is figyelmet fordít, hogy felhívja a probléma súlyosságára és a kezelés sürgősségére a figyelmet. Az összeállított jelentést ki is lehet nyomtathatni, amit az orvosnak is meg lehet mutatni.

 

 

A szoftver mögött több mint három és fél év kemény munka, valamint több száz oldal információ és sok ezer kód áll. A megoldás már 2010 óta jelen van, ám azóta sokat javítottak rajta. Egyelőre a 2.0-ás verzió is még csak iPhone-nal, iPaddel és iPod touch-csal kompatibilis a szoftver. A minimális rendszerkövetelmény iOS 6.1 vagy frissebb rendszer. Az alkalmazást kifejezetten iPhone 5-höz optimalizálták.

 

Az AppStore-ból letölthető alkalmazás előnye, hogy biztosítja a beteg számára az adatok bizalmas kezelését, ingyenes és használatához nem szükséges internetkapcsolat. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05