Átlag 140 000 forintot vesztünk egy kibertámadás során

forrás: Prím Online, 2014. január 16. 18:43

A Kaspersky Lab és a B2B International közös „Fogyasztói Biztonsági Kockázatok” című felmérése szerint, ha elveszítünk egy személyes fájlt, egy kibertámadás során, akkor annak összege átszámítva, átlagosan elérheti a 100 000 forintos összköltséget is. A két vállalat tanulmánya kimutatta, hogy a multimédiás adatvesztések gyakorisága magasabb a fiatalabb korosztály között, a biztonsági mentések hiánya miatt. A 16 és 24 év közötti válaszadók átlagosan, átszámítva 140 000 forintnyi veszteséget könyvelhettek el egy támadás során az elmúlt egy évben. Természetesen sok ilyen atrocitás megelőzhető lenne, ha megtennénk a legalapvetőbb informatikai biztonsági lépéseket.

Mivel egyre több személyes adatot tárolunk a mobil eszközeinken, így egyre nagyobb a valószínűsége, hogy értékes adatok tűnhetnek el a telefonunk vagy tabletünk elhagyása esetén. Továbbá sajnos ott vannak az egyre sűrűsödő lopások és kibertámadások is. Ami ezeket a támadásokat illeti, a bűnözők egyre jobban kihasználják az eléjük kerülő lehetőségeket, mivel pontosan tudják, hogy a személyes médiatartalmak egyre többet érnek a tulajdonosuknak. Ennek is köszönhető, az a mára általánosnak mondható tendencia, hogy a kiberbűnözők folyamatosan új, egyre fejlettebb vírusokat készítenek, amelyek akár titkosítani is tudják a ritka és értékes adatokat a merevlemezen, amelyeket csak a váltságdíj kifizetése után szolgáltatnak vissza a tulajdonosnak.


A B2B International felmérése szerint az elmúlt egy évben az otthoni felhasználók mintegy 27 százaléka találkozott kibertámadással. Ugyanakkor több mint 60 százalékuk esett áldozatul rosszindulatú vírusnak, és 13 százalékukat érte adatveszteség, lopás vagy baleset következtében.


A tanulmány kimutatta, hogy a multimédiás adatvesztések gyakorisága magasabb a fiatalabb korosztály között. A 16 és 24 év közötti válaszadók átlagosan, átszámítva 140 000 forintnyi veszteséget könyvelhettek el egy támadás során, míg a 25 és 34 év közötti korosztály 95 000 forinttal kevesebbet tudhatott a magáénak. A 45 év feletti válaszadók ennél lényegesen kevesebbet, átszámítva 47 000 forintot fizettek ki a károkra.


A két vállalat Kína, valamint Oroszország lakói között mérte a legmagasabb károkat. A két említett országban egy-egy adatvesztés átlagosan, átszámítva 170 000 forintos kárral járt, a biztonsági mentés hiánya miatt. Ez a szám jóval alacsonyabb volt Európa és Észak-Amerika területén, ahol átlagosan, átszámítva 80 000 és 70 000 forintos kárt okozott egy-egy adatvesztés.


A digitális eszközök védelmében érdemes rendszeresen biztonsági másolatot készíteni a dokumentumokról, valamint az okostelefonokra és tabletekre különböző biztonság védelmi applikációkat és programokat telepíteni. A Kaspersky Internet Security – Multi-Device átfogó megoldást és maximális védelmet nyújt a számítógépes fenyegetések ellen. A vállalat megoldása egyszerre nyújt védelmet a Microsoft és a Mac számítógépek, valamint az Androidot futtató okostelefonok és tabletek számára. Az iPhone és iPad tulajdonosok pedig egyszerűen letölthetik a Kaspersky Safe Browser applikációt, amellyel ingyenesen és biztonságosan megtekintheti a webes tartalmakat.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09