Idén is lesz Biztonságosabb Internet Nap

forrás: Prím Online, 2014. január 20. 17:21

A Biztonságosabb Internet Nap egy globális kampány része, amelynek célja, hogy felhívja elsősorban a gyermekek figyelmét az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságosabb használatára. A rendezvényt az Európai Bizottság Safer Internet Programja keretében  az Insafe és az INHOPE szervezi. 

Az Insafe és az INHOPE (a Biztonságosabb Internet Centrumok hálózata és az Internet Forródrótok Nemzetközi Egyesülete) közös szervezésében valósul meg a Biztonságosabb Internet Napja, amely minden év második hónapjának, második hetének második napján, azaz idén február 11-én lesz.  
 
Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozására került a hangsúly. Ezért idén a SID közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk közös feladata, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük egymás számára. Ebben mindannyiunknak szerepe van: gyerekeknek, fiataloknak, szülőknek, gondozóknak, pedagógusoknak, szociális munkásoknak, az ipar képviselőinek, döntéshozóknak és politikusoknak. 
 
A “jobb internet” mindenkinek mást jelent. A mi fő célunk, hogy elősegítsük a pozitív, és megakadályozzuk a negatív online tartalmak születését és terjedését. E célok eléréséhez mindenki mással járulhat hozzá. 
 
A gyerekek és fiatalok úgy segíthetik elő a pozitív tartalmak keletkezését, hogy kedvesen, tisztelettel kommunikálnak egymással az interneten, védik saját és mások online hírnevét, és keresik azokat a lehetőségeket, amelyekben pozitív, alkotó módon vehetnek részt. Támogathatják online bajba jutott társaikat, felszólalhatnak a cyberbullying ellen, jelenthetik a káros vagy illegális tartalmakat. A felnőttek részéről bátorításra van szükségük ahhoz, hogy a jövő digitális polgáraiként hallassák a hangjukat, véleményt alkossanak és részt vegyenek az internet szabályozásáról szóló vitákban. 
 
 
A szülők és nevelők úgy segíthetnek, hogy nyíltan és őszintén beszélgetnek a gyerekekkel online életükről, támogatva őket az internethasználatban, és segítséget nyújtanak nekik, ha a helyzet úgy kívánja. Gyerekbarát tartalmakat kereshetnek és oszthatnak meg a gyermekekkel; megmutathatják nekik, hogyan kereshetnek hasznos és érdekes weboldalakat. 
  
A negatív tartalmaktól pedig úgy óvhatják meg a gyerekeket, hogy figyelemmel kísérik és életkoruknak megfelelően segítik online tevékenységüket, jó példával járjanak elöl, és bejelentik a káros, illegális tartalmakat. A pedagógusok és szociális szakemberek úgy segíthetnek, ha fejlesztik a gyerekek és fiatalok digitális írástudását, és lehetőséget adnak nekik arra, hogy maguk is létrehozzanak pozitív tartalmakat. Bátorítják a gyerekeket, hogy ha online vészhelyzetbe kerülnek, merjenek segítséget kérni, és megmutatják nekik ennek mikéntjét is. 
 
Az ipar támogató szerepe a pozitív online tartalmak és szolgáltatások létrehozása és terjesztése, etikus és átlátható irányelvek megalkotása, és adataink védelme. Ha az ipar képviselői biztonságosabb rendszereket terveznek, és megbízhatóbb szolgáltatásokat nyújtanak, vészhelyzet esetén gyors, egyszerűen elérhető támogatást tudnak nyújtani a bajba jutottaknak. 
  
A döntéshozók és politikusok feladata, hogy olyan környezetet biztosítsanak, amelyben a fent leírtak mind működni tudnak. Például foglalják az alaptantervbe az online biztonság tanítását, biztosítsanak forrásokat a szülők és pedagógusok tájékoztatására, ösztönözzék az ipar képviselőit az önszabályozásra. Hatékony online gyermekvédelmi stratégiák megalkotásával is biztosítaniuk kell a gyerekek és fiatalok online nyugalmát és biztonságát. 
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05