Vádemelés a Dataplex-ügyben

MTI Sajtóadatbank, 2014. február 15. 18:42

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt a Fővárosi Főügyészség vádat emelt a MÁV Informatika Kft. volt vezérigazgatója ellen - közölte a főügyészség szóvivője szombaton az MTI-vel.

Bagoly Bettina, megerősítve a Magyar Nemzet szombati számában megjelenteket, elmondta: a volt vezérigazgató vagyonkezelői kötelezettségét megszegve 2005 októberében bérleti szerződést kötött a Dataplex Kft.-vel. A szerződés számítástechnikai berendezések biztonságos elhelyezéséről szólt - mondta. A szóvivő hozzátette: a vád szerint a volt vezérigazgató a megállapodást a költözés szükségességének, illetve költségigényének megalapozott és indokolt felmérése, valamint kellő anyagi forrás biztosítása nélkül kötötte. Bagoly Bettina közölte: a végül meghiúsult költözésre már kifizetett költségekkel, valamint a szolgáltatás igénybevétele nélkül kifizetett díjjal több mint százmillió forint vagyoni hátrányt okozott a volt vezérigazgató a MÁV Informatikának. A főügyészség a Budai Központi Kerületi Bíróságon emelt vádat.
 

A Magyar Nemzet a vádemelésről beszámoló cikkében azt írta: a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt.-hez  tartozó leányvállalat 2005-ben 2,3 milliárd forintért megvásárolta a Dataplexet, majd továbbadta három ciprusi offshore társaságnak. A Wallis-érdekeltség a lap írása szerint néhány hónap alatt azért tett szert többmilliárdos haszonra, mert a Dataplex forgalmi értékének növekedéséhez hozzájárult az akkori gazdasági minisztérium felügyelete alatt működő több állami cég - köztük a MÁV Informatika - megrendelése.

Kulcsszavak: jog Dataplex

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05