Komoly növekedési potenciál van a bérügyviteli piacban

forrás: Prím Online, 2014. március 5. 13:12

Magyarországon először készült összehasonlításra, trendek megismerésére alkalmas kutatás a bérügyviteli piacról. Az IDC Hungary közelmúltban publikált tanulmányából kiderül, hogy a koncentráltnak tekinthető magyar piacon is egyre inkább az informatika élvonalába tartozó, legkorszerűbb megoldásokra mutatkozik igény.

Mobilitás, üzleti HR menedzsment, webes dolgozói és vezetői önkiszolgáló rendszerek, SaaS alapú megoldások. Olyan HR informatikai trendek amelyek iránt Magyarországon is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. A piac magas penetrációja miatt növekedési lehetőségeket elsősorban ezen új szolgáltatások kialakítása jelentheti a bérügyviteli alkalmazásfejlesztéssel foglalkozó szerepkőknek – derül ki az IDC tanulmányából. A bérügyviteli outsourcing piac növekedése azonban lényegesen meghaladja az alkalmazásfejlesztési piacot, elsősorban a kihelyezés iránt növekvő nyitottság és a mérsékelt penetrációból kifolyólag, így ezen a területen van tere a további fejlődésnek és növekedésnek. A tanulmány külön vizsgálta a bérügyviteli alkalmazás piacot és a bérszámfejtési outsourcing piacot.

BÉRÜGYVITELI ALKALMAZÁS PIAC


Előbbiben a visszafogott 1,7%-os éves növekedéssel a bérügyviteli alkalmazásokra fordított költés Magyarországon 2012-ben meghaladta a 3,55 milliárd forintot. 2013-ban, előzetes adatok alapján a piac várhatóan 0,3%-al szűkül. A dobozos bérszámfejtési alkalmazásokkal bérszámfejtett létszám 2012-ben 2,959 ezer fő volt, 0,9%-al több, mint egy évvel korábban. 2013-ban a létszám tekintetében további 1,3%-os növekedés várható. A növekedés elsősorban a foglalkoztatás bővülésének köszönhető.
A bérszámfejtési alkalmazásokra fordított költés döntő hányadát, 81%-át, a karbantartási, utánkövetési díjak tették ki, míg a licensz 15%-al és a szoftverbérlet 4%-al részesedett a teljes piacból.

A piac magas penetrációja miatt a növekedési lehetőségek erősen korlátozottak. A piaci szereplők az ügyfélmegtartásra és az alkalmazások fejlesztésén át, a változó ügyféligények kiszolgálására koncentrálnak. A piaci igények alapján középtávon a termékfejlesztés elsősorban a HR menedzsment funkciók fejlesztését, a webes felhasználói funkciók kialakítását és az alkalmazások mobil elérését foglalják magukba. A vezetői információs, adatelemzési, lekérdezési igények iránti igény is érezhetően növekszik újabb fejlesztési irányt nyitva meg a bérügyviteli alkalmazások fejlesztésében.
A konszolidált piac szereplői elsősorban a status quo fenntartására törekednek, az árbevétel növelése másodlagos cél a nyereségesség növelés vagy szinten tartása mellett. Az agresszív piacszerzési lépéseket, mint amilyen egy erős árverseny generálása a meghatározó szereplők legnagyobb része nem tartja célravezetőnek, piacszerzési lehetőséget elsősorban a piac alsóbb szegmenseinek intenzívebb megcélzásában a kisebb alkalmazásfejlesztőkkel történő intenzívebb versenyben látnak.
A bérszámfejtési alkalmazások piaca koncentráltnak tekinthető, a tíz legnagyobb szereplő a piac 88.4%-át lefedi.

A BÉRSZÁMFEJTÉSI OUTSOURCING PIAC


A bérszámfejtési outsourcing keretében 496 ezer munkavállaló bérszámfejtését végezték 2012-ben. Értékben a piac mérete megközelítette a 9,4 milliárd forintot.
A növekedés elsődleges okai az általánosan megnövekedett kiszervezési hajlandóság költségoptimalizálási és felelősség megosztási megfontolásból, az anyavállalatok erősödő kiszervezési stratégiájának hatása a magyarországi leányvállalatoknál és a szolgáltatók nyitása a kisebb ügyfelek irányába. Ennek ellenére a 2013-as, most még csak előzetes adatok alapján a piacbővülés dinamikája csökken, 2,6% ill. 3,4%-ra.
A piac erősen fragmentált és számos eltérő elsődleges profilú (pl. könyvviteli, auditot, adótanácsadást és egyéb pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó, munkaerő-közvetítő vagy alkalmazásfejlesztő) cég nyújt bérszámfejtési szolgáltatást. Általánosan jellemző, hogy az ilyen jellegű, több-éves és tervezhető bevételt jelentő, szolgáltatások szerepe felértékelődik. Azaz a piac szereplői növekvő figyelmet szentelnek az üzletfejlesztésben és a szakmai kompetenciájuk fejlesztésében a bérügyviteli területnek.

Habár a piaci verseny érezhetően növekszik, a még házon belül bérszámfejtő cégek magas aránya - 63,3% a közepes vállalatok esetében, ill. 80% nagy- illetve nagyon nagy vállalatoknál – jelentős növekedési potenciált rejt a bérügyviteli outsourcing szolgáltatók számára.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09