Misztikus kísérletek, villamdelejes forgony, influenciagép a kiállításon

forrás: Prím Online, 2014. március 8. 11:35

Az egykor a főúri szalonok szórakoztató, meghökkentő kísérleti eszközéből, a delejességből a 19. század végére kialakult a háztartási berendezéseket működtető villamosenergia hálózat. A „Töltődj fel!  - A villamosság térhódítása” című kiállítás bemutatja a „villamosság” kialakulását, kiemelve az erősáramú elektrotechnika magyar vonatkozású vívmányait. Megtekinthető Bláthy Ottó Titusz eredeti több, mint 110 éves fogyasztásmérője, Jedlik Ányos dinamójának hiteles másolata. Működtethető a világ első villanymotorja, Jedlik Ányos forgonyának változata.

A látogatók működő múlt századi eszközökkel, interaktív elemekkel betekintést kaphatnak a felvilágosodás korának főúri szalonjaiban végzett látványos, misztikusnak tűnő kísérleteibe, megcsodálhatják az elektron, az ionsugarak, a röntgensugarak felfedezését szolgáló kísérletek elengedhetetlen eszközét, egy több ezer voltos feszültség előállítására szolgáló szikrainduktor kisülését. Villanyáram fejleszthető egyenáramú dinamóval, s látványos fényjelenségek kíséretében egy 19. századi influenciagépet is kipróbálhatnak.



A kiállításban részletesen ismertetik a transzformátor működését, s megtudhatjuk, hogy egy „kutyaólnak” milyen szerepe volt az áramszolgáltatásban. Mindennapi életünk elválaszthatatlan, régi, formatervezett villamos háztartási eszközei is megtekinthetők a tárlaton.

A Közlekedési Múzeumban, 2014. március 7-től június 29-ig tekinthető meg az MMKM Elektrotechnikai Gyűjtemény kibővített utazó interaktív kiállítása.


fotó: www.haon.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05