Újdonságok hadával érkezett a Windows Phone 8.1

Farkas Norman, 2014. április 3. 17:01

A Microsoft április másodikán, a BUILD 2014 konferencia első napján hivatalosan is lerántotta a leplet a Windows Phone legújabb verziójáról, mely mellett három Nokia Lumia modell is debütált. A friss mobil rendszer a korábbi pletykáknak megfelelően számos hasznos újítást tartalmaz, például megjelent benne a Cortana személyi asszisztens és a gyorsbeállításokat is magába foglaló értesítési központ is.

A redmondi szoftveróriás rengeteg izgalmas bejelentéssel készült a BUILD 2014 konferenciára, ahol bemutatkozott a Windows 8.1 mellett a Windows Phone 8.1 mobil oprendszer, továbbá három utóbbi köré épülő Lumia modellel is megismerkedhetett a zömében fejlesztőkből álló közönség.

 

Ebben a cikkben a Windows Phone 8.1 újításairól, érdekességeiről lesz szó, az új Lumia 630, 635 és 930 mobilokról itt olvashatsz bővebben.

 

 

 

Összeolvadnak a platformok: itt az univerzális Windows alkalmazások kora

 

A friss Windows verziók megjelenésével a fejlesztők számára is új utak nyílnak meg, ugyanis lehetőségük van univerzális Windows alkalmazások írására az új Visual Studio 2013 Update 2 RC szoftver és a Windows Phone 8.1 SDK segítségével. Ez azt jelenti, hogy egy adott app programkódja nagyrészt megegyezhet attól függetlenül, hogy asztali gépre, tabletre, mobilra, vagy akár Xbox One-ra készül, csak az adott platform által megkívánt változtatásokat kell alkalmazni a kódban.

 

Tömérdek újítást kapnak a felhasználók

 

Mivel a WP8.1 sokkal nagyobb horderejű frissítés, mint a korábban kiadott GDR1, GDR2 és GDR3, talán nem meglepő, hogy határozott változásokat, merőben új funkciókat hozott a platformra. Ezek egy részét már nagyon hiányolhatták a felhasználók, de akadnak olyan megoldások is, amelyek a többi mobil rendszer fölé emelik a Windows Phone-t.

 

A legérdekesebb fejlesztés: Cortana hangos személyi asszisztens

 

Az új Windows Phone 8.1 a korábbi mendemondáknak megfelelően kapott egy hangos személyi asszisztenst Cortana személyében, aki sokban hasonlít az Apple Sirijéhez és a Google Now szolgáltatáshoz, mégis számos meglepetést tartogat számunkra.

 

 

A Halo sorozat szereplőjéről elnevezett, s az ő (vagyis Jen Tailor) hangján megszólaló szolgáltatás képes felismerni hangutasításainkat, s azoknak megfelelően végzi is a dolgát. Hogy Cortana maximálisan a kedvünkben járhasson, használata előtt végig kell mennünk egy kérdőíven, ami kiszűri a válaszaink alapján, hogy milyen igényeket támasztunk az asszisztenssel szemben, mire szeretnénk használni. A jó beszélőkével, sőt humorérzékkel is megáldott (azaz bizonyos szinten emberi), Bing alapú segéd jól jön, ha gyorsan rá szeretnénk keresni valamire, de hasonlóan hasznos, amikor emlékeztetők létrehozásáról, vagy a teendőink menedzseléséről (pl. utazás, szabadidős programok, megbeszélések) van szó.

 

 

Ami nagyon hiányzott: értesítési központ

 

Végre! Az új Windows Phone-ban már rendelkezésünkre állegy úgynevezett notification and action center, azaz értesítési központ, ami egy helyre gyűjti össze az egyes alkalmazásokhoz kapcsolódó értesítéseket. A kijelző tetejéről rolóként lehúzható sáv (igen, olyan, mint az Android esetében) nemcsak az értesítéseket tartalmazza, hanem helyet kapott benne néhány kapcsoló is. Innen gyorsan beállíthatjuk például a WiFi és a Bluetooth működését, illetve aktiválhatjuk/deaktiválhatjuk a repülő üzemmódot és a képernyő automatikus elforgatását is.

 

 

Ez hatalmas előrelépés, hiszen eddig csak az alkalmazások élő csempéjén volt lehetőségünk tájékozódni a még meg nem tekintett, új üzenetekről, hívásokról, frissítésekről.

 

Szélesebb testreszabhatóság, IE11, egyebek

 

Az új Windows Phone sokat fejlődött testreszabhatóság frontján is. Immár van lehetőség a színeken túl fotók beállítására is háttér gyanánt, így a csempék nem egy színben tündökölnek, hanem az adott kép oszlik el rajtuk, ami elég látványos összképet eredményez.

A mobilos böngészést az Internet Explorer 11 emeli új szintre a WebGL támogatás, az InPrivate inkognitó mód és a továbbfejlesztett YouTube lejátszó révén. Hasznos, hogy már a legutóbb megtekintett lapok kezelésére is lehetőségünk van.

 

 

A maximális kényelem érdekében a vissza gomb hosszú lenyomásával előhozott futó alkalmazásokat már egy felfelé irányuló ujjmozdulattal bezárhatjuk. Az egységes hangerőszabályzás végre eltűnt, már alkalmazásonként állítható a hangerő nagysága. További apróság a Swype-hoz hasonló gépelési megoldás megjelenése a virtuális billentyűzetben: a Word Flow Keyboard nevű okosság révén ujjunk húzogatásával is bevihetjük az adatokat.

 

Akik navigációra is használják WP mobiljukat, de nem annyira vonzódnak a Lumia modellekhez, nagyon örülhetnek annak, hogy a Windows Phone 8.1 megjelenésével a platform ÖSSZES készülékére ingyen elérhető lesz a HERE Drive+ és HERE Transit alkalmazás.

 

Az új rendszert a multimédia szerelmesei is imádni fogják, hála a számos fejlesztést tartalmazó kameraalkalmazásnak és a podcast appnak.

 

Elérhetőség

 

A Windows Phone 8.1 minden Windows Phone 8 alapú készülékre elérhető lesz frissítés formájában a következő hónapok során. Érkezése április végére vagy május elejére tehető.

 

A Nokia Lumia modellekre egy Cyan nevű extra update is érkezik a WP8.1 mellett, mely többek között frissített, immár pl. háttérzenét is támogató Storyteller alkalmazást, több lehetőséget kínáló Creative Studio szoftvert és okosabb galériát foglal magába.

 

 

 

 

[Forrás: WP Central, The Verge]

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50