3 éves projekt a városi adatközpontok energiahatékonyságának növelésére

forrás: Prím Online, 2014. április 7. 08:02

Az Európai Bizottság 2,9 millió euró vissza nem térítendő támogatást ítélt oda egy gyártókat, felhasználókat és felsőoktatási intézményeket tömörítő konzorciumnak, melynek célja olyan új technológiák kifejlesztése, melyek segítségével intelligensebb és energiahatékonyabb adatközpontok építhetők.

A GreenDataNet projektet az energiagazdálkodással foglalkozó Eaton vállalat vezeti, együttműködő partnerei a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL), a Nissan, az ICTroom, a Credit Suisse, a Francia Alternatívenergia- és Atomenergia Bizottság (CEA), valamint a Trentói Egyetem (UNITN).

 

A GreenDataNet projekt célja olyan korszerű technológiák kifejlesztése, melyek segítségével a városi adatközpontok 80%-os megújuló energiafelhasználást érhetnek el, energiafelhasználási hatékonyságuk (PUE) pedig a mai 1,6-2,0-ás átlagértékről 1,3 alá javítható. A GreenDataNet az energiafelhasználás monitorozását, valamint az informatikai rendszerek, az energiaellátás, a hűtés és a tárolás optimalizálását három szinten fogja lehetővé tenni: a szerverek és rackek, az önálló adatközpontok és az adatközpont-hálózatok szintjén.

 

A hálózati villamos energia iránti igény további csökkentése érdekében a GreenDataNet a helyben termelt fotovoltaikus energia és egy innovatív, nagyüzemi tároló megoldás integrációján is dolgozni fog, amely megkönnyíti az adatközpontok intelligens hálózatokba történő bevonását. E projekt részeként megvizsgálják az elektromos járművek elhasznált Li-ion akkumulátorainak továbbhasznosítási lehetőségeit is – e megoldás révén az adatközpontok még előnyösebb módon válhatnának intelligens hálózati csomópontokká.

 

A megoldás teljes egészében nyílt forrású platformon valósul meg, ami egyrészt lehetővé teszi, hogy azt külső szereplők is további optimalizáló modulokkal bővíthessék, másrészt biztosítja a projekt hosszú távú fenntarthatóságát. A GreenDataNet koncepció tesztelése és igazolása három bemutató helyszínen történik: egy svájci, a Credit Suisse által üzemeltetett adatközpontban, egy – egy nagy fotovoltaikus területet és egy kis intelligens hálózati platformot is magában foglaló – francia adatközpontban a CEA-nál, valamint egy zöld informatikai technológiákat fejlesztő holland konzorcium által használt hollandiai teszthelyszínen.

 

A GreenDataNet a projekt végeredménye alapján olyan irányelveket fog kibocsátani, melyek segítségével az adatközpontok a jövőben fenntarthatóbbak lesznek.

„A GreenDataNet célja könnyebbé tenni olyan adatközpontok tervezését, melyek egyensúlyt teremtenek a szolgáltatásaik iránti növekvő igények és a fenntartható energia használatát szorgalmazó irányelvek között” – mondta Cyrille Brisson, a konzorciumot vezető Eaton vállalat minőségi energiaellátás üzletágának európai, közel-keleti és afrikai alelnöke.

 

„Három célt akarunk elérni ezzel a projekttel: az adatközpontok jelentős hatékonyságnövekedését – átfogó környezeti előnyök mellett; bemutatni olyan adatközpont-hálózatokat, melyek megújuló energiát használnak; és végül új piaci lehetőségeket teremteni a megújuló energia felhasználására, tárolására és megosztására képes adatközpontok számára.”

 

„Az adatközpontok növekedése az utóbbi időben ugrásszerűen felgyorsult – a felhasználók, gyártók és felsőoktatási intézmények felelőssége, hogy felhasználásukat a lehető leghatékonyabbá és legfenntarthatóbbá tegyék” – mondta Brisson. „Ez a projekt túlmutat az adatközpontok üzemeltetőinek közvetlen igényein: az egymással összekötött adatközpontok és városi hálózatok nyújtotta kollektív megtakarításokra és lehetőségekre irányul, melyeket nem csak az ipar, hanem a közösség egésze is élvezhet.”

 

Kép: utilities-me.com

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05