A magyarok is Microsoftot vennének

forrás: Prím Online, 2014. április 9. 14:31

Egy év alatt megháromszorozódott a külföldi részvényeket vásárló hazai kisbefektetők aránya – derül ki a KBC Equitas ügyfelek befektetési preferenciáit vizsgáló felméréséből. Bár még ma is a magyar papírok adják a forgalom döntő részét, a jövőben várhatóan tovább emelkedik az amerikai és európai részvények iránti kereslet. A külföldi papírok elterjedéséhez a folyamatosan csökkenő hazai kamatkörnyezetben a vonzó hozamlehetőségek is hozzájárulnak.

Egy év alatt megháromszorozódott a nyugat-európai és amerikai vállalatok részvényeit is vásárló lakossági befektetők aránya – derül ki a KBC Equitas által készített, lakossági ügyfelek befektetési preferenciáit vizsgáló felmérésből. Míg 2012-ben csak minden tízedik válaszadó volt aktív a külföldi piacokon, addig 2013-ban ez az arány 30 százalékra emelkedett, és a jövőben további bővülés várható. A külföldi kereskedésben rejlő lehetőséget jelzi, hogy a kitöltők 36 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bár eddig még nem vásárolt külföldi részvényt, a közeljövőben ilyen papírokkal is szívesen bővítené portfólióját. Ez az igény ráadásul éppen az idegen piacokon eddig kevésbé aktív, kisebb befektetők körében a legmagasabb.

„Ma még a forgalmunk többsége a Budapesti Értéktőzsdéhez köthető, de ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a befektetők portfóliójában a külföldi piacok hamarosan az általunk Nyugat-Európában tapasztalt 50-60 százalékos részesedést is elérhetik” – hangsúlyozta Takács Szabolcs, a KBC Equitas üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátette: Az európai példák alapján azt látjuk, hogy a lakossági részvénybefektetések körülbelül 40-50 százalékát adják a hazai részvények, 30-40 százalékát amerikai, mintegy 10 százalékát pedig német papírok. A magyar befektetők számára a legnépszerűbb külföldi célpontot továbbra is az Egyesült Államok jelenti, amihez a piac mérete mellett az olyan keresett technológiai részvények is hozzájárulnak, mint az Apple, a Google, vagy éppen a Microsoft.

 




A tőzsdei befektetések felértékelődésében szerepet játszik a 2012 augusztusa óta tartó kamatcsökkentési folyamat, amelynek hatására érezhetően többen keresnek nagyobb hozamot biztosító lehetőséget a pénzüknek. A KBC Equitas felmérésére válaszoló befektetők több mint 50 százaléka gondolkodik azon, hogy a csökkenő kamatkörnyezet miatt átalakítja megtakarítási portfólióját, minden harmadik válaszadó pedig már meg is tette ezt a lépést. A magasabb hozamok eléréséhez megfelelő alternatívát jelenthetnek a részvényvásárlások, különös tekintettel a külföldi cégek papírjaira. Míg a BÉT-en az elmúlt hónapokban az árfolyamok stagnáltak, vagy éppen lefelé mozogtak, addig az amerikai részvénypiacon szinte töretlen emelkedésnek lehettünk tanúi, a legnagyobb vállalatokat tömörítő S&P500 index közel egy éve történelmi csúcson mozog. „Ez kedvező környezetet jelentett a részvénybefektetések számára, és jó kereseti lehetőségek adódtak azoknak, aki megfelelő időben és kellő körültekintéssel vásároltak papírokat az amerikai piacon”- mutatott rá Takács Szabolcs.

Az elérhető hozamok mellett a kínálat nagysága is a külföldi piacra való nyitás mellett szól.  A Budapesti Értéktőzsdén a forgalom túlnyomó része 3-4 nagyobb papírra korlátozódik, a nyugat-európai és amerikai piacokon azonban részvények ezrei érhetők el, és akár több ezer milliárd forintos forgalmat bonyolító tőzsdékhez is kapcsolódhatnak a hazai lakossági befektetők. „Ez az online kereskedési platformoknak köszönhetően ma már technikailag is egyszerűen megoldható, ugyanis nálunk a külföldi papírokat ugyanabból a rendszerből, ugyanarról a számláról lehet megvásárolni, mint a magyarokat, így lényegében azonos módon lehet Facebook részvényekhez jutni, mint például OTP-hez, vagy MOL-hoz.”
 

Kulcsszavak: tőzsde Microsoft

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50