Ismét feltűnt a rejtve lájkoló kártevő

forrás: Prím Online, 2014. április 10. 11:12

Az ESET márciusi víruslista élmezőnyében nincs különösebb változás az elmúlt hónapokat tekintve. Továbbra is a  Win32/Bundpil féreg vezeti a listát, amit a különféle utasítássorozatokat kártékony szkriptekké összefűző LNK/Agent trójai követ. A mezőnyben egy szinte őskövületnek számító hálózati féreg találaható: hat éve szerepel a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági hibáját kihasználó Win32/Conficker a TOP10 között.

 

Az ESET Radar Report e havi kiadása, a különféle e-mailben és évek óta már a közösségi oldalak üzeneteiben is terjedő hoaxokról számol be. Sokan tudják már, hogy a „Bill Gates elosztja vagyonát, küldd tovább", vagy a „CNN szerint egy megállíthatatlan számítógépes vírus terjed, küldd tovább" típusú levelek szimpla átverések.

 

Ha bármilyen másik hihetetlennek hangzó hír mellett azt kérik tőlünk, hogy kattintsunk a mellékelt linkre, illetve küldjük tovább minél több ismerősünknek, akkor okosabban járunk el ha nem tesszük. A hoaxok, azaz üzenetekkel terjedő átverések ugyanis a hiszékeny felhasználók naivitására építenek, sokszor akár évekig is keringenek, és okoznak felesleges riadalmat, valamint terhelik kéretlenül a levélforgalmat. Például az állítólag a McAfee által felfedezett "szuper vírus" története már 2001 óta terjed, mivel mindig van olyan felhasználó, aki bedől a hírnek és továbbítja azt.

 

Manapság sajnos a Facebookon is gyakran felbukkannak ilyen hamis üzenetek, például az aranykártyás Facebook tagságról. Vannak ennél rosszabb átverések is, amelyek azt állítják, hogy egy rákos gyermek megosztásonként 3 euró centet kap a műtétjéhez a Facebook vállalatától, ami természetesen szintén nem igaz. Talán az lehet a legjobb tanács ezekkel kapcsolatban, hogy ilyesmire egyáltalán ne kattintsunk, és ne lájkoljuk, valamint kétség esetén előtte mindig keressünk rá az interneten a gyanús történetekre.

 

Márciusi fontosabb blogposztok között írtak arról, hogy a Twitter tévedésből küldött értesítést a felhasználóinak, és nullázta ki jelszavukat. Később azonban kiderült, hogy a jelzett biztonsági probléma nem külső támadás, hanem egy műszaki hiba volt, és elnézést kértek a tévesen kiküldött jelszótörlések miatt. A 419-es típusú átveréseket nagy valószínűség szerint nem kell bemutatni senkinek, ezúttal Ugandából érkezett egy újabb próbálkozás, az úgynevezett ugandai 419-es átverés. A mostani spamben olyan állítólag gazdag személyek akarnak onnan elmenekülni, és vagyonukat kimenteni, akiket az ottani hatóságok szexuális beállítottságuk miatt üldöznek. Természetesen csalás az egész, hiszen kisebb-nagyobb összegeket kérnek ilyenkor előre a "költségekre".

 

Az adathalászatról szóló blogposzt szerint egyetlen rendszer sem immunis rá, ezért fontos tehát mindenféle számítástechnikai - asztali, hordozható és mobil - eszközünknél is résen lenni. Sőt a phishing mértéke folyamatosan növekszik a statisztikák tanúsága szerint, így különösen a kis képernyős, biztonsági alkalmazásokkal esetleg nem védett mobilkészülékeinknél érdemes óvatosnak lenni. Az eltűnt maláj utasszállító repülőgép állítólagos megtalálásáról szóló hír ugyancsak átverés volt.

 

Fontos észben tartani, hogy a szenzációk, napi aktualitások mindig jó táptalajt, apropót szolgáltatnak a kártevőterjesztőknek, akik mindig számíthatnak rá, hogy a felhasználók egy része kíváncsian mégis kattintani fog. És végül arról is írtunk, hogy miért érdemes vigyázni az "xxx.yyy@gmail.com követni szeretné Önt" kezdetű levelekkel, amelyek már évek óta keringenek. Óvatlan kattintás után ugyanis valóságos spam áradatot szabadítunk magunkra, emellett a nevünkben is küldődnek ilyen levelek a gépünkről kinyerhető e-mail címekre, valamint nem kívánt böngésző kiegészítőt (add-on) is telepítenek a böngésző kliensünkbe, amivel aztán fürkészik, illetve manipulálják is az internetes kereséseinket.

 

Vírustoplista

 

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2014. márciusában a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 15.42%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb facebookos kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag oldalhoz, illetve az antivirusblog.hu oldalán.

 

01. Win32/Bundpil féreg

 

Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 2.88%

 

Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.

 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

 

02. LNK/Agent trójai

 

Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.87%

 

Működés: A LNK/Agent trójai fő feladata, hogy a háttérben különféle létező és legitim - alaphelyzetben egyébként ártalmatlan - Windows parancsokból kártékony célú utasítássorozatokat fűzzön össze, majd futtassa is le azokat. Ez a technika legelőször a Stuxnet elemzésénél tűnt fel a szakembereknek, a sebezhetőség lefuttatásának négy lehetséges módja közül ez volt ugyanis az egyik. Víruselemzők véleménye szerint ez a módszer lehet a jövő Autorun.inf szerű kártevője, ami valószínűleg szintén széles körben és hosszú ideig lehet képes terjedni.

 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.AK/description

 

03. Win32/Sality vírus

 

Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.66%

 

Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.

 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Sality.NAR/description

 

04. INF/Autorun vírus

 

Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.57%

 

Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.

 

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

 

05. Win32/Qhost trójai

 

Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.51%

 

Működés: A Win32/Qhost trójai hátsó ajtót nyit a gépen, kiszolgáltatja annak adatait a bűnözőknek. Futása során először bemásolja magát a Windows %system32% alkönyvtárába, majd kapcsolatba lép távoli vezérlő szerverével, ahonnan átvehető a teljes irányítás a megtámadott számítógép felett. A Win32/Qhost általában fertőzött e-mail üzenetek mellékleteiben terjed.

 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Qhost.PEV/description

 

06. HTML/ScrInject trójai

 

Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.36%

 

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

 

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

 

07. Win32/Conficker féreg

 

Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.28%

 

Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a hosts fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen. Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

 

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

 

08. Win32/Ramnit vírus 

 

Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.27%

 

Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.

 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Ramnit.A/description?lng=en

 

09. Win32/Dorkbot féreg

 

Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.07%

 

Működés: A Win32/Dorkbot féreg cserélhető adathordozók segítségével terjed. A féreg tartalmaz egy hátsóajtó komponenst is, melynek segítségével távolról átvehető az irányítás a fertőzött számítógép felett. Maga a futtatható állomány UPX segítségével tömörített EXE, futtatása során pedig összegyűjti az adott gépről a weboldalakhoz tartozó felhasználói neveket és jelszavakat, majd ezeket megkísérli egy távoli gépre elküldeni.

 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Dorkbot.B/description

 

10. JS/FBook trójai

 

Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 0.95%

 

Működés: A JS/FBook trójai kártékony JavaScript programkódja általában weboldalak HTML részében rejtett formában beágyazva található és egy láthatatlan Facebook lájk gombot tartalmaz. Bár a trójai alváltozatai egymástól kis mértékben eltérnek, van köztük, amely kéretlen pop-up reklámokat jelenít meg a számítógépen. A legnagyobb számban észlelt verziók (JS/FBook.NAX, JS/FBook.NAP és JS/FBook.NAZ) azonban főként click-eltérítést, azaz click jacking-et végeznek. A manipuláció révén a rejtett szkript segítségével a felhasználó tudtán és akaratán kívül lájkol különféle oldalakat egérkattintásaival.

 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/JS_FBook.NAP/description

 

Kép: getch.wordpress.com

Biztonságtechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt: hogyan kerülhetjük el, hogy csalók áldozatává váljunk?

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált. Aztán az állítólagos “emberrabló” szól bele a telefonba, és váltságdíjat követel, ellenkező esetben soha többé nem láthatjuk a fiunkat vagy a lányunkat. Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint a csalók a jövőben egyre gyakoribbá váló telefonos átverések során a mesterséges intelligenciára támaszkodva súlyos érzelmi és anyagi károkat okozhatnak az áldozatoknak.

2024. február 28. 11:37

Romantika helyett átverés Valentin-napon? Kerüljük el a csalásokat a szerelem ünnepén!

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés: korábban nem ismert módokon keressük a szerelmet. A társkereső alkalmazásoknak 2022-ben világszerte több mint 350 millió felhasználójuk volt. Bár ilyen összetett hazai statisztikai adat nem ismeretes, de például az 1999-es alapítású magyar Randivonal.hu oldalt az évek során több, mint 3 millióan próbálták ki. Akár a telefonunkon is átlapozhatjuk potenciális jelöltjeink online katalógusát – a rémes beszélgetések és a kínos dupla randik ideje lejárt. Persze itt sem mindenki a szerelmet keresi: Valentin-nap alkalmából az ESET szakértői tanácsokat adnak arra vonatkozóan, hogyan akadályozhatjuk meg, hogy a csalók a szívünkön túl az értékeinket is ellopják.

2024. február 14. 11:32

Rendelhetek biztonságosan a Temuról? – Minden, amit tudnunk kell, mielőtt az új webáruházból vásárolunk

Valószínűleg nincs olyan közösségi média használó, aki az elmúlt időszakban ne találkozott volna a világ egyik legnagyobb webáruháza, a Temu hirdetéseivel. 3000 Ft egy pár sportcipőért? Számítógépes billentyűzet 4000 forintért? Látszólag verhetetlen ajánlatok. Köszönhetően a több tízmilliósra becsült termékkínálatnak és a rendkívül alacsony áraknak, az oldal tömegeket vonz, olyannyira, hogy a Temu a világ legtöbbször letöltött vásárlási appja lett. Vajon a Temu előretörése milyen hatással van a környezetre, a termékbiztonságra és jogszerűen működik-e a webáruház? 

2024. január 30. 12:55

Érinteni vagy nem érinteni: biztonságosabbak az NFC-fizetések?

A mágnescsíkos bankkártyák nagyjából 20 évvel ezelőtt jöttek divatba, de amellett, hogy az aláírások szükségessége megnehezítette a tranzakciókat, nem rendelkeztek megfelelő adattitkosítással. Biztonsági szempontból egyértelmű előrelépést jelentettek utódaik, a chipalapú kártyák, melyek az adattitkosítás révén fokozott biztonságot nyújtanak. Az ESET kutatói szerint ezek a kártyák továbbra is alkalmasak klónozásra vagy adatlopásra, bár az ilyen bűncselekmények elkövetése nagyobb kihívást jelent a bűnözők számára, mint a mágnescsíkos kártyák esetében. Közben pedig az érintésmentes fizetések egyre gyakoribbak – de vajon biztonságosabbak, mint a hagyományos fizetési módok?

2024. január 16. 13:09

Neked is az az újévi fogadalmad, hogy végre biztonságossá teszed az online életedet?

A január jó alkalom arra, hogy rendet tegyünk nem csak a fizikai környezetünkben, hanem a minket körülvevő virtuális világban is. Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint ennek épp itt az ideje: ha mindenki tudatosan óvná adatait, akkor az online csalók nem tudnának boldogulni. 2023-ban 10 milliárd forintot csaltak ki magyar károsultaktól – és ez az összeg évről évre csak nő. Ha nem akarjuk, hogy idén tovább emelkedjen a károsultak száma, ideje kézbe venni a kiberbiztonságunkat.

2024. január 4. 16:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09