Nemzetközivé nőtte ki magát a Hackathon-in-a-Box

Czipperer Dia, 2014. április 15. 16:26

A hétvégi, idei harmadik Hackathon-in-a-Box versenye igazi nemzetközi szintűvé nőtte ki magát. Horvát, szlovén és magyar egyetemisták vágtak neki pénteken a két napos versenynek. 70 diák dolgozott azon a tizenhárom startup projekten, amelyet a helyszínen született 31 ötlet közül választottak ki a résztvevők.

A Hackathon-in-the-Box egyetemi ötletverseny első vidéki rendezvényét Nagykanizsán, a Pannon Egyetemen rendezték meg, ahova a házigazdák, kihasználva a határon átnyúló egyetemi kapcsolatokat, meghívták a horvát és szlovén egyetemek hallgatóit is. A verseny nemzetközi alapokon felépített forgatókönyve kiválóan segítette a közös munkát, olyan mentorok segítségével, mint David Trayford a Singularity University prezentációs trénere.


Birkner Zoltán a Pannon Egyetem Kampusz igazgatója szerint az egyetem legfontosabb feladata a diákok lehetőségeinek kiterjesztése, ezt pedig nem korlátozhatja az, hogy az intézmény vidéken van. A startup kultúra fejlődése lehetőséget ad arra, hogy a szomszédos országok egyetemistái közös, akár a határokon átnyúló ötleteket valósítsanak meg.

 

A verseny főszervezője Turcsán Tamás Péter évek óta a hazai startup világ szervezője, szakértője úgy fogalmazott, hogy a hazai startup ökoszisztéma a nemzetközi kapcsolatait, rendezvényeit mielőbb fel kell építeni, ehhez pedig az egyetemekről kiinduló utánpótlás építésnek is nemzetközi távlatokban kell gondolkozni. A legnagyobb hazai rendezvények már elindultak ebbe az irányba, a Hackathon-in-a-Box ehhez igyekszik valamennyit hozzáadni.

 

A nagykanizsai verseny győztese a Tomislav Simpovic vezette, horvát Connectigo lett, amely egy közösségi hírmegosztó szolgáltatás megvalósítását tervezi, a második helyre a kanizsai Make your Event mobil app fejlesztő csapata futott be, míg a harmadik helyet a pécsi Business Goodwill Passport üzleti közösségi oldal tervezői szerezték meg.

 

A Hackathon-in-a-Box-széria következő versenyét Pécsett rendezik április 25-26-án, s a tervek szerint május közepén még egy budapesti egyetemi versenyre is sor kerül. A versenysorozat legjobbjai az első Demo Day keretében, május végén a Nemzeti Innovációs Hivatal által támogatott Startup Tavasz rendezvényén, a Magyar Innovációs TechShow-n mérik össze a tudásukat hazai és nemzetközi befektetők előtt. Nyáron pedig a Sziget Fesztiválon saját sátorral jelennek meg az első Európai Startup Randevú rendezvény keretében.

 

A Hackathon-in-a-Box sorozat – egy nonprofit jelleggel működő rendezvény - támogatói között nem csak az olyan innovatív vállalatok találhatók, mint az Ericsson, vagy a Ustream, hanem a startupok jövőjét fontosnak tartó OTP Hungaro-Projekt,  Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., Kaerous Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. és Venturio Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., illetve az olyan sikeres startupok, mint a Statzup és a Sopreso vezetői is segítik a megvalósulását. A verseny fővédnöke Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán az NGM gazdaságstratégiai államtitkára.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05