Javult a fogyatékkal élők munkaerőpiaci helyzete

Czipperer Dia, 2014. április 17. 11:03

Az elmúlt évben sokat javult a megváltozott munkaképességűek foglakoztatottsága: már a nyolc órás munkaidő sem ritka.  Tény, hogy a befogadás még nem zökkenőmentes, mindenesetre jó irányba tartanak a törekvések.

A legnagyobb magyar munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaság, a Work Force Kft. adatai szerint sokat fejlődött a fogyatékkal élők foglalkoztatottsága. Arányait tekintve bíztatóak a mutatók. Ha összehasonlítjuk a munkanélküliségi mutatókat nem fogyatékkal élőkével, a felmérések szerint nem rosszabb a helyzet.

 

Ám, ha úgy vizsgáljuk a kérdést, hogy milyen szemlélet jellemzi ezt a területet, más kép rajzolódik ki. Csákvári Róbert, a Work Force ügyvezető igazgatójának elmondása szerint még nem elég gördülékeny a befogadásuk, és szerinte a közgondolkodás még sok esetben távol áll a nyugat-európai munkavállalók gondolkodásától.

 

 

Ők maguk is törekednek arra, hogy még tovább javuljon a helyzet. Ennek jegyében hozták létre fizikai és virtuális call centerüket, ahol jelenleg18 megváltozott munkaképességű munkavállaló dolgozik, összesen pedig több mint 100 fogyatékkal élő embert foglalkoztatnak.

 

Sokan sajnos még mindig teherként élik meg a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Tény, hogy a fogyatékosság foka nagymértékben befolyásolja, hogy egy adott munkavállaló milyen munkát tud végezni, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, ha egy cégvezetőnek megváltozik a gondolkodásmódja ezen a téren, akkor fel is tudnak készülni befogadásukra mind eszközök, mind pedig a munkahelyi légkör terén.

 

 

Vannak különféle érzékenyítő tréningek is, ahol elsajátíthatják az ehhez szükséges tudást, vagyis azt, hogyan segítsék beilleszkedésüket a munkahelyi környezetbe. Természetesen ezzel nincs vége, ugyanis sokan napi szintű odafigyelést igényelnek – számos esetben ez okozza a gondokat –, komoly kihívás ugyanis megtanulni a napi rutinfeladatokhoz szükséges munkautasításokat, és ezekhez igazodni a jövőben.

 

Csákvári Róbert mindehhez hozzátette, hogy tapasztalataik szerint „azokon a munkahelyeken, ahol megváltozott munkaképességű dolgozó kezd el tevékenykedni, a munkavállalók nagy része egy idő után nem csak a kollégáihoz, de a külvilághoz is sokkal toleránsabban áll hozzá. A munkavállalók megtanulják, hogyan legyenek segítségére a fogyatékkal élőknek, és ezt a tudást kamatoztatják a mindennapi életükben is”.

 

Kép: ec.europa.eu, kesslerfoundation.org

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05