Intelligens víziközmű-vezérlő rendszert fejleszt az ÉDV Zrt.

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 22. 11:17

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. megkezdte egy, az Európai Unióban is egyedülálló intelligens víziközmű-vezérlő rendszer fejlesztését a társaság bicskei regionális vízellátó hálózatán.

A vállalat általános és műszaki vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, hogy az intelligens rendszer fejlesztése során egységes rendszerbe foglalják a távleolvasás, a térinformatika, az üzemfelügyeleti rendszer és a tárgyi eszköz nyilvántartás által szolgáltatott adatokat.

 

Mindez hozzájárul a hálózati nyomás szinten tartásához, a csőtörések számának csökkentéséhez, a rejtett hibák kiszűréséhez, valamint a csőtörés miatt a városi környezetben történő károk távvezérelhető enyhítéséhez.

 

A kutatás-fejlesztés során egyrészt olyan programrészeket hoznak létre, amelyek megoldást kínálnak a víziközmű jellemző problémáira és ezáltal általános, másutt is használható megoldássá válhatnak, másrészt matematikai szimulációs módszerekkel modellezik a vezetékhálózat nyomás- és áramlási viszonyait. A teljes program költsége meghaladja az 576 millió forintot, ebből 314 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként nyert el a vízmű.

 

A projekt végén a kutatás eredményeit szabadon hozzáférhetővé teszik. Az ÉDV Zrt., a víziközmű szakemberképzéshez hozzájárulva, a teljes rendszer offline állapotához hozzáférést biztosít egyes hazai felsőoktatási intézményeknek, illetve a szimulációk lefuttatásához adott esetben valós idejű hozzáférést is lehetővé tesz.

 

Az ÉDV Zrt. Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében 74 településen, 237 ezer fogyasztó részére biztosítja az ivóvízellátást, szennyvízszolgáltatását 47 településen mintegy 200 ezer ember veszi igénybe.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09