Töréspróba GE-módra

forrás: Prím Online, 2014. április 24. 16:02

Amikor a GE mérnökei növelni akarták a vadonatúj LEAP sugárhajtóműveik hatékonyságát, speciális kerámiából készült anyagot fejlesztettek ki, amely olyan magas hőmérsékleten is működőképes, ahol a legtöbb fémötvözet már megpuhul. A GE kutatói különféle extrém körülmények között folyamatosan tesztelik a hajtóművet, a jégesőtől kezdve a hurrikán erejű széllökéseken át a vulkáni hőségig.

A magas hőmérsékleten is működőképes anyag ötlete azonban annyira újszerű volt – hogy kerámiákat tegyenek a sugárhajtóművek belsejébe , hogy a mérnökök 150 mérföld/órás sebességgel süvítő acélgolyókkal bombázták a lőtávolságban elhelyezett anyagot, hogy lássák, van-e létjogosultsága az elképzelésnek.A kutatók most arra is keresik a választ, hogyan állják a sarat az olyan mindennapi tárgyak, mint az óra, az akvárium vagy a gumikacsa.

 

Ebből a kerámia mátrixú kompozit elnevezésű anyagból készült alkatrészek ma már annak a vadonatúj LEAP sugárhajtóműnek a belsejében is megtalálhatók, amelyet jelenleg éppen aprólékos fejlesztési és tanúsítási eljárásnak vetnek alá.

 


 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09