Több felhasználó, több támadás: Bitcoinnal kereskedik? Jól meggondolta?

forrás: Prím Online, 2014. április 29. 12:50

A Kaspersky Lab „Pénzügyi számítógépes fenyegetések 2013” című tanulmánya rávilágít, hogy a Bitcoin-t célzó pénzügyi támadások rendkívül népszerűvé váltak 2013-ban. Az elmúlt egy évben a digitális valuta elleni támadások száma 2,5-szeresére emelkedett, ami 8,3 millió támadást jelent.

A Bitcoin eredetileg a névtelen e-fizetési folyamatok miatt jött létre, amelynek köszönhetően rövid időn belül rendkívül népszerűvé vált az elmúlt években. Míg 2013 elején a Bitcoin árfolyama 13,6 USA dollár volt, addig 2013 év végére meghaladta az 1200 USA dollárt. Az elmúlt év során több zuhanás és mélypont is volt a Bitcoin történelmében, de 2013 április óta a virtuális valuta ára nem esett 80 USA dollár alá, amelynek sikerét nem hagyták szó nélkül a csalók sem. A problémát tovább súlyosbítja, hogy a virtuális valutához sok esetben igen egyszerű hozzájutni, ha a felhasználó titkosítatlan formában tárolja a számítógépén. Ilyen esetekben a csalóknak csak egyszerűen el kell lopni a „wallet” fájlt, amellyel könnyedén elérhetik a felhasználó számláját.


Az orosz kiberbiztonsági vállalat kutatói több mint 30 egyedi, pénzügyekkel kapcsolatos rosszindulatú mintát választottak ki. A kiválaszott minták között mintegy kilenc program azért jött létre, hogy ellopják a felhasználók crypto-valutáit. Ez a kilenc program reprezentálta a pénzügyi kibertámadások mintegy 29 százalékát, amelyek rosszindulatú alkalmazásokat használtak.


A csalók által használt módszerek és eszközök két kategóriába sorolhatók a kutatók vizsgálatai szerint. Az első kategóriába az erre a célra létrehozott pénzügyi rosszindulatú programok tartoznak. A második kategóriába olyan programok kaptak helyet, amelyeket úgy terveztek, hogy képesek legyenek erőforrást elvonni (mining) a megfertőzött géptől. Összességében megvizsgálva az eseteket a Bitcoin valutát érintő támadások száma megkétszereződött az elmúlt egy évben.


„Az elmúlt egy évben a Bitcoin értéke 85-szörösére emelkedett, így nem csoda, hogy felkeltette a csalók érdeklődését. 2013 végére egyre több és több felhasználót érintettek a támadások, amelyek száma megközelítette a hagyományos pénzügyi támadások számát. A crypto-valuta tulajdonosoknak különösen óvatosnak kell lenniük, mert szinte lehetetlen, hogy visszaszerezzék az ellopott pénzt, hiszen a crypto-valuta hasonlóan a Bitcoin-hoz kormányzati ellenőrzés nélkül van forgalomban.” - mondta Sergey Lozhkin, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50