EU-bíróság: van joghatósága az NMHH-nak a UPC fölött

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 30. 13:59

A magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az Európai Bíróság szerdai ítélete értelmében indíthat felügyeleti eljárást a luxemburgi székhelyű, de Magyarországra is sugárzó UPC ellen a fogyasztóvédelmi szabályok betartatása érdekében.

A luxembourgi bírák az ítéletet ismertető közlemény szerint világossá tették, hogy a UPC tevékenysége elektronikus hírközlési szolgáltatásnak minősül, amelyet a tagállamok regisztrációhoz köthetnek, és adatokat is kérhetnek a szolgáltatótól, hogy betartathassák a fogyasztóvédelmi szabályokat, azt viszont nem követelhetik meg, hogy a szolgáltató fióktelepet vagy leányvállalatot létesítsen Magyarországon.
 

A UPC Luxemburgból műholdon keresztül sugároz rádió- és tévéműsorokat tartalmazó csomagokat a többi között Magyarországra is. A magyar előfizetők panaszait követően az NMHH egy szerződés dokumentációját akarta elkérni a cégtől, amely viszont luxemburgi székhelyére hivatkozva azt mondta, hogy a magyar hatóságnak nincs joghatósága fölötte, így nem is járhat el vele szemben, és megtagadta az adatszolgáltatást. Válaszul az NMHH megbírságolta a céget, amely megtámadta ezt a döntést a Fővárosi Törvényszéken, ahonnan egészen a luxembourgi uniós bíróságig jutott a per.
 

"A nemzeti hatóságok megkövetelhetik olyan adatok szolgáltatását a vállalkozásoktól, amelyek szükségesek annak érdekében, hogy ellenőrizhessék a fogyasztóvédelmi szabályok tiszteletben tartását. Ebben az összefüggésben a tagállamok felügyeleti eljárásokat indíthatnak egy másik uniós tagállamban letelepedett elektronikus hírközlési szolgáltató tevékenységével kapcsolatban" - áll a bíróság közleményében.

Kulcsszavak: UPC UPC-hu jog NMHH hírközlés

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09