Világháborús centenárium - digitális adatbázist hozott létre egy brit múzeum

MTI Sajtóadatbank, 2014. május 12. 12:40

Az első világháborúban szolgált több millió férfi és nő emlékét őrző internetes adatbázist hozott létre egy brit múzeum.

Az Imperial War Museum reményei szerint a nagyszabású történelmi projekt, amelyet az első világháború 100. évfordulójához igazítva indítottak, maradandó digitális emlékműve lesz azoknak a Nagy-Britanniából és a Nemzetközösségből származó katonáknak, betegápolónőknek és másoknak, akik az első világháborúban szolgáltak.
 

A projekt hétfő óta elérhető weboldalára ez idáig 4,5 millió olyan ember adatait töltötték fel már létező archívumokból és családi gyűjteményekből, akik a brit hadsereg kötelékében szolgáltak a tengerentúlon. A személyek nagy részéről azonban csak minimális adatok állnak rendelkezésre, ezért a múzeum arra kéri a nagyközönséget, hogy segítsen rekonstruálni ezeknek az embereknek az élettörténetét.

 

"Mindenki hozzájárulhat valamivel a Lives of the First World War (Az első világháború élettörténetei) projekthez, akár azzal, hogy egyszerűen virtuális emléket állít valakinek, feltölt egy képet a családi albumból, megoszt egy történetet, amely nemzedékeken át öröklődött, vagy olyan adatokkal szolgál, amelyek segítenek teljes képet festeni arról, hogy mi történt egy adott személlyel a háborúban" - mondta Luke Smith, a projekt vezetője.
 

A gyakorlatban a weboldal egy - a Facebook és a Wikipédia kereszteződésére emlékeztető - nyílt közösség által fejlesztett adatbázis lenne, amelyen képeket, történeteket és információkat oszthatnak meg a felhasználók. Az intézmény reményei szerint 2018-ra több mint nyolcmillió férfi és nő életének történetét fogja tartalmazni a weboldal.
 

A múzeum több millió további adatot készül feltölteni a következő hónapokban, köztük olyan emberekéit, akik Kanadából, Ausztráliából, Új-Zélandról és Indiából érkezett katonai erőkkel szolgáltak, vagy épp lelkiismereti okból megtagadták a katonai szolgálatot - adta hírül a BBC News.
 

(http://www.bbc.com/news/uk-27369169)

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50