Media Hungary - Karas: az új médiakultúra nagyobb felelősséget ró az alkotókra

MTI Sajtóadatbank, 2014. május 13. 19:03

Új médiakultúra van születőben, amelyben az információs javakhoz egyre többen férnek hozzá - monda a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke kedden, a siófoki Media Hungary konferencián. Karas Monika szerint mindez egyre nagyobb feladatot és felelősséget ró az alkotókra a hírközlés értékközvetítésében, a kultúra formálásában.

Nekik nemcsak a hírversenyben kell etalonná válniuk - fűzte hozzá -, hanem a hitelesség kérdésében is, hiszen egyetlen szereplőnek sem lehet célja a média társadalmi és piaci leértékelődése - vélekedett Karas Monika, aki az NMHH mellett annak Médiatanácsát is irányítja. Hangsúlyozta: az NMHH ehhez úgy járul hozzá, hogy biztosítja a minél szélesebb körű hozzáférést az információs javakhoz, kiszámítható partnerként kiszámítható jogállami hátteret biztosít a média szereplőinek. Karas Monika kifejtette, hogy a Media Hungary konferencia nagykorúként jogosulttá vált arra, hogy felelős gondolkodással újratervezze a média fejlődésének lehetséges irányait. Kapuőröknek nevezte a média munkatársait, hiszen azt, hogy mi kell a nézőknek, a kínálat is befolyásolja - mondta.

 


 

A közmédia legújabb szolgáltatásáról számolt be Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója: az úgynevezett HBB adásról, amely a hagyományos műsorterjesztést kapcsolja össze az internetes szolgáltatásokkal. Lehetővé teszi például azt, hogy a tévéadásokkal egyidejűleg ahhoz kapcsolódó alkalmazásokat is nézzenek az interneten az érdeklődők. A focivébé valószínűleg beindítja az ehhez szükséges televíziók beszerzését – vélekedett, hozzátéve: olyan speciális televíziókat igényel ezen adások vétele, amelyhez internet is kapcsolódik, valamint nagyfelbontású, HD adások vételére is képes. A közszolgálati média úttörővé vált az új médiatartalmak, digitális szolgáltatások létrehozásában. A közmédia egyre inkább előtérbe helyezi a HD-technológiát a televíziózásban - hangsúlyozta a vezérigazgató, aki a műsorterjesztésben is előrelépésekről számolt be, a többi közt arról, hogy majdnem minden tévé- és rádiócsatorna fogható digitális földfelszíni sugárzással. Az átalakítás egyik előnyének nevezte, hogy közös munkakultúrát eredményezett a közszolgálati médiumok összevonása.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05