Saját szélessávú internethálózatot hozott létre egy német falu

MTI Sajtóadatbank, 2014. június 6. 13:23

Saját szélessávú internethálózatot hozott létre az észak-németországi Löwenstedt, amikor a szolgáltatók közölték a lakosokkal, hogy a település túl kicsi és túl távol esik mindentől, hogy csatlakoztathassák az internetre.

A falu lakói nem nyugodtak bele abba, hogy a telefontársaságok nemet mondtak nekik, úgy döntöttek, megoldják maguk a problémát. Megalapították saját internetszolgáltató cégüket, lefektették az optikai kábeleket és létrehozták saját nethálózatukat. Mostanra a Schleswig-Holstein tartomány északi-fríz térségben fekvő Löwenstedt lett az első falu, amely "polgári szélessávhálózattal" bír, amelyet reményeik szerint a térség 59 falvának 22 ezer háztartásában be fognak vezetni.
 

"Semmi újdonság nincs abban, hogy itt az emberek maguk veszik kezükbe a dolgokat. Ez a kultúra, az életmód megőrzéséről szól. Ezek a falvak nem maradnának fenn szélessávú kapcsolat nélkül" - idézte Sabine Birgiktet, a falusiak által alapított internetes cég képviselőjét a The Daily Telegraph brit napilap tudósítója.
 

A céget öt helyi asszony irányítja, akinek sikerült előteremteni 2,5 millió tőkét a társaság létrehozásához. Ma már ott tartanak, hogy a TNG internetszolgáltató fizet a falusiaknak azért, hogy használhassa hálózatukat. Azoknak, akik részt akartak venni a cégben, ezer eurót kellett fizetniük: százat azért, hogy részvényesek lehessenek, 900-at pedig hitelnyújtás gyanánt. A start-up tőkével felszerelkezve sikerült a helyieknek hosszú távú kölcsönhöz jutni egy banktól. Birgikt elmondta, azzal számolnak, hogy 30 éven belül visszafizetik hiteleiket.
 

Senkit nem kényszerítettek arra, hogy részt vegyen, kiszámolták, hogy a lakosok 68 százalékának kell csatlakozni a céghez ahhoz, hogy tervük életképes legyen. Löwenstedt több mint 94 százaléka vesz részt a projektben, amelyet kiterjesztenek a térségre. Már alá is írták a szerződést egy másik faluval.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05