Ajánlásokkal védené az embereket Brüsszel az on-line szerencsejátékoktól

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 15. 11:02

Ajánlásokat fogadott el hétfőn az Európai Bizottság, amelyekkel a fogyasztókat, a szerencsejátékot űzőket és a kiskorúakat egyaránt védeni szeretné az internetes szerencsejátékok esetleges káros hatásaitól.

Az egészség megőrzését, valamint a túlzott vagy kényszeres szerencsejáték okozta anyagi károk minimalizálását tartotta szem előtt ajánlásai összeállításakor a bizottság - áll a brüsszeli testület közleményében. Az ajánlások szerint a tagállamoknak jogszabályban kellene kötelezniük az internetes szerencsejátékot kínáló szolgáltatókat, hogy a honlapok tájékoztassák a látogatókat a kockázatokról. Brüsszel szerint emellett a tagállamoknak azt is biztosítaniuk kell, hogy kiskorúak ne férhessenek hozzá az internetes szerencsejátékhoz, emellett pedig arra is törekedniük kellene, hogy a gyermekek a lehető legkevesebbszer kerülhessenek kapcsolatba a szerencsejátékokkal, beleértve azok hirdetéseit is.
 

A bizottság azt is javasolja, hogy az internetes szerencsejátékot kínáló honlapokon legyen regisztrációhoz kötött a játék lehetősége, a játékosoknak pedig igazolniuk kelljen személyazonosságukat és életkorukat. A szolgáltató így Brüsszel szerint nyomon követheti a felhasználók szokásait, és "megkondíthatja a vészharangot", ha úgy véli, hogy egy játékos túl sok kockázatot vállal.
 

Emellett a testület arra is javaslatot tesz, hogy a szerencsejátékot kínáló honlapok ajánlják fel annak lehetőségét, hogy a játékos beállíthassa, legfeljebb mennyi pénzt akar majd kockáztatni, és folyamatosan tájékoztassák arról, hogy mennyit nyer vagy veszít, és szünetet tarthasson, ha szükségét érzi.
 

Az ajánlások révén a bizottság azt is előíratná a tagállamokkal, hogy a játékosok számára segélyvonalat kell létrehozni, ahová esetleges problémáikkal fordulhatnak, valamint a lehető legkönnyebbé kellene tenni számukra, hogy megszűntethessék fiókjukat, ha akarják.
 

A brüsszeli testület úgy véli, hogy az internetes szerencsejátékok hirdetéseinél is a társadalmi felelősségvállalásra és az átláthatóságra kellene törekedni: a honlapoknak nem szabadna például megalapozatlan nyerési esélyekkel kecsegtetniük az embereket, illetve nyomást gyakorolniuk azért, hogy bárki játékba kezdjen, vagy azt sugallani, hogy a szerencsejáték révén megoldhatók a társadalmi, munkahelyi, személyes vagy pénzügyi problémák.
 

Az Európai Bizottság szerint a tagállamoknak azt is elő kellene írniuk, hogy az internetes szerencsejátékot kínáló cégek ügyfelekkel foglalkozó alkalmazottait megfelelően képezzék ki azért, hogy megértsék, milyen kockázatokat rejt a szerencsejáték, s ennek megfelelően kommunikáljanak a játékosokkal.
 

A bizottság adatai szerint az EU-ban mintegy 7 millió ember játszik valamilyen internetes szerencsejátékot, ami a világpiac mintegy 45 százaléka, a felnőtt lakosság körében pedig 0,1-0,8 százalékra tehető azok aránya, akik szenvedélybetegek.
 

"A szerencsejáték akkor válik problémává, ha puszta élvezetből függőséggé alakul" - érvel a brüsszeli testület, amely szerint a fiatalokra és gyermekekre leselkedő veszély azért nagyobb, mert ők nagyobb arányban használják az internetet, ezért könnyebben is kerülnek kapcsolatba az on-line szerencsejáték valamilyen formájával.
 

A bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy másfél éven belül tudassák Brüsszellel, milyen intézkedéseket hoztak, hogy eleget tegyenek az ajánlásoknak. A bizottság ezt követően további egy év múlva mond majd ítéletet arról, hogyan értékeli ezeket az intézkedéseket. Miután ajánlásokról van szó, ezek nem kötelező érvényűek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05