Üzenetküldés és fogadás internet és térerő nélkül – goTenna

Farkas Norman - 2014. július 18.

A bajba jutott kalandorok jó hasznát vehetik a goTenna új kütyüjének, amely lehetővé teszi, hogy térerő és internet híján üzenetet küldjenek barátaiknak. Akár életet is menthet az alacsony frekvenciás rádiójelekkel kommunikáló készülék, de használatának vannak korlátai.

Épp túrázol a természet lágy ölén, jól fel is készültél, a telefonod akkumulátora még vidáman bírja, de távol vannak az adótornyok, ezért térerő híján vagy, internetről pedig végképp csak álmodozhatsz? Akkor nagyon vigyázz magadra, mert ha valami baj történik, aligha tudsz segítséget hívni. De mi van akkor, ha az óvatosság nem volt elég? Nos, ebben az esetben jól jöhet a goTenna nevű cég új szerkentyűje, aminek jóvoltából térerő és internet nélkül is küldhetünk üzenetet, hívhatunk segítséget.

 

 

A készülék a hozzá tartozó Android vagy iOS alkalmazás segítségével, Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál okostelefonunkkal, és – igény szerint pontos GPS pozíciónkat is tartalmazó – üzenetünket alacsony frekvenciájú rádiójelekkel továbbítja, természetesen díjmentesen. Jól hangzik, ugye?

A kütyünek sajnos vannak korlátai is. Az egyik legfontosabb, hogy maximum 50 mérföld távolságra tud üzenetet küldeni. A hatótáv erősen függ a környezettől, például a belvárosban csak néhány mérföldes a hatósugara, de egy hegy oldaláról simán küldhetünk 50 mérföldre üzenetet. Az sem elhanyagolandó, hogy az egyébként kódolt üzenetet csak egy másik goTennával rendelkező személy tudja fogadni. Ismerve ezt a limitációt jó hír, hogy a készülék addig küldi újra és újra az üzenetet, amíg nem sikerül kézbesíteni.

 

goTenna from goTenna on Vimeo.

 

Az eszköz nemcsak bajba jutott túrázóknak lehet hasznos, hanem a hurrikán sújtotta területek lakói számára is, hiszen egy-egy ilyen természeti katasztrófa egy csapásra kiütheti a mobilszolgáltatók adótornyait és megbéníthatja a kommunikációt.

A goTenna jelenleg 150 dollárért előrendelhető, különböző színű szíjakkal lehet hozzájutni. Érdemes mielőbb lecsapni rá, mert az előrendelési időszak lezárulta után már 300 dollárt kell kicsengetni érte. 

 

 

 

[Forrás: Engadget]

Vissza