ABB-robotok a Royal Caribbean új Quantum Class hajóinak fedélzetén

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 25. 12:17

A luxushajó-utazás szervező vállalat, a Royal Caribbean egy magasabb szintre emelte a fedélzeti szórakoztatást hat ABB ipari robothoz csatlakoztatott 100"-os képernyő segítségével. A RoboScreen, az ABB robotkarjára szerelt grafikus képernyő egyedülálló élményt nyújt a néző számára azzal, hogy a video média számára gyakorlatilag korlátlan, hat tengelyirányú mozgást biztosít.

A Royal Caribbean új Quantum Class óceánjáró hajóinak tervezésekor fontos kezdeményezés volt, hogy a cég a fedélzeti kényelem és szórakoztatás minőségét az eddig létező összes tengerjáró hajóénál magasabb szintre emelje. Ennek eredményeként a jelenleg épülő Quantum of the Seas és az Anthem of the Seas nevű hajók olyan újdonságokat kínálnak a tengeri utazásban, mint egy 300 láb (~100 m) méretű ejtőernyő-szimulátor, egy nagy sport- és rekreációs komplexum dodzsemmel, egy görkorcsolya-pálya és virtuális erkélyek, amelyek az összes belső kabinból valósidejű kilátást nyújtanak az óceánra. 

 

Minden hajón a Two70° jelenti a legnagyobb attrakciót, amely a hajó tatján lévő több szintes, csaknem három fedélzeten átívelő terem a padlótól a mennyezetig érő üvegfalakkal, csodálatos, hatalmas, 270 fokos, tengerre nyíló panorámával, amiről a nevét is kapta. A napközben a társalgó szerepét betöltő Two70° éjszakára szórakoztató központtá alakul át, teljesen zökkenőmentesen vegyítve az élő előadásokat a fő színpad fölé rögzített hat ABB RoboScreens legmodernebb vizuális technológiájával.

Varázslatos videó média 


A RoboScreen az ABB robotkarjára szerelt grafikus képernyő, amely egyedülálló élményt nyújt a néző számára azzal, hogy a videó média számára gyakorlatilag korlátlan, 6 tengelyirányú mozgást biztosít. A Two70° RoboScreenek hat ABB IRB 6620-as robotból épülnek fel, mindegyikre egy 100"-os Daktronics diagonális LED képernyő van szerelve. Használaton kívül a mennyezetbe vannak süllyesztve. A Two70°-ben tartott előadások alatt pedig egyedülálló videót és képet adva egy állványzatra rögzítve nyúlnak a színpad fölé, miközben az előadásra koreografált egyedi mozgást végeznek.  

Az Andy Flessas (aka andyRobot a Robotic Artstól) által az ABB-vel együttműködésben kifejlesztett RoboScreenek először 2010-ben, a Bon Jovi Circle Tour alatt kerületek reflektorfénybe, amikor is öt nagyméretű modell utazta be a világot. Azóta csodás látványt nyújtottak a Kis-My-Ft2 (japán popbanda) koncertturnéján, a deadmau5 (híres zenei producer és előadó) Las Vegas-i show-ján és a miami Ultra-Music Festivalon. A szerelést követően a Quantum Class hajók lesznek a világon az első olyan luxus óceánjárók, amelyek RoboScreennel büszkélkedhetnek. 


Christopher Vlassopulos, a Royal Caribbean szórakoztató technológia projektmenedzsere elmondta, hogyan krezdődött a közös munka. Kifejtette, hogy ő mindig új dolgokat keres, és szerencsére a szórakoztató ipar világában rálelt az ABB RoboScreenjére. Nagyon érdekesnek tűnt számára az a lehetőség, hogy a Quantum of the Seas hajón beszereljék a Two70°-ba. Miután Miamiban értékes információkat kapott az egyik ABB-s ismerősétől, fölvették a kapcsolatot az ABB Roboticsszal és Andy Flessasszel a Casino Artstól.   

 
Az első ABB robotok hajón 


A projekt az ABB-n belül és kívül egyaránt szoros együttműködést követel számos partnerrel. Mivel ezek lesznek az első hajóra szerelt ABB robotok, így az ABB Marine Power Group Helsinkiben és a michigani Auburn Hills-beli ABB Robotics North American csapatai is most dolgoztak először együtt. A göteborgi ABB PC szoftvercsapat szintén a projekt résztvevője, hogy a programozási feladatok ellátásával járuljon hozzá az egyedülálló kihívás teljesítéséhez, amit a tengeren működő robotok jelentenek.   

A külső partnerek a Royal Caribbean, andyRobot, Daktronics, Waagner Biro, az állványzat szállítója, Coolux, a video szerver gyártója és Meyer Werft, hajóépítő a németországi Papenburgban. 


„Mint ipari robot gyártónak, a belső és külső iparági szereplőkkel közös munka szokványos esemény. Azonban eddig még sosem dolgoztunk együtt társas hajóút-szervező operátorral, sem az ABB Marine Systems and Solutions (az ABB tengeri rendszerek és megoldások részlege) üzletágával– mondta Nick Hunt, az amerikai ABB Robotics technológiai menedzsere. „Annak ellenére, hogy mindnyájan egymástól távol álló, egyedi szakzsargonnal rendelkező szakterületről érkeztünk, mindegyik csapat nagyon alkalmazkodó volt, szakértői javaslatokat nyújtva a saját területéről úgy, a többi fél számra késedelem vagy felesleges körülményesség nélkül érthetővé váltak az adott terület speciális képességei és ajánlásai.” 

Az andyRobot és az ABB PC szoftver csapata együtt dolgozta ki az egyedi fejlesztésű Show Builder szoftvert, amely lehetővé teszi a Royal Caribbeannel együttműködő, különböző élő műsorokat előadó csapatoknak, hogy könnyen programozzák a koreografált RoboScreent, így illesztve be azt a saját műsorukba.    


A Show Builder szoftver magja egy könyvtár előre programozott koreográfiákból, amely építőkövekből a show-k producerei választani tudnak, hogy a RoboScreen mozgását modellezzék. A könyvtár elemeit a Maya-n alapuló Robot Animator szoftver csomaggal készítették, amelyet néhány évvel ezelőtt az andyRobot és az ABB RobotStudio szimulációs szoftver csapata közösen fejlesztett ki.    


Végül is a show úgy készül, hogy egymás után kiválasztják a mozgás alapelemeit a könyvtárból egész addig, amíg a koreográfia el nem készül. Az andyRobot csapata szerint a Robot Animator kiváló azon produkciós cégek számára, amelyek a rendszert a show megalkotáshoz kívánják használni. Ezekkel az eszközökkel a robotika világában járatlan produkciós vállalatok is könnyedén be tudják építeni a robotokat a műsorba. Lehet, hogy maguk a robotok nem, de az animáció nagyon is ismerős számukra.
 

A Quantum of the Seas vízrebocsátását 2014 novemberében, az Anthem of the Seasét 2015 áprilisában tervezik.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09