Hat SUSE tanács a privát felhő kialakításához

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 26. 10:06

Egy friss kutatás szerint az elmúlt évben 20%-kal nőtt a privát felhők piaca, és 40-50 százalékos növekedés várható az elkövetkező néhány évben. A tendencia érthető, hiszen a privátfelhő-környezet testre szabható, nagyobb biztonságot kínál, és a compliance követelmények teljesítéséhez is megfelelőbb. De hogyan fogjon hozzá egy vállalat a privát felhő kialakításához, illetve a felhőbe mozgatáshoz? Ebben segít néhány tanáccsal a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet, a téma egyik hazai szakértője.

1. Nyílt platform = számtalan előny

 

Az első feladat értelemszerűen a felhőplatform kiválasztása. Ennek során érdemes megvizsgálni a nyílt forráskódú szoftverek nyújtotta előnyöket és lehetőségeket is, ugyanis az open source közösség a felhő terén is rendkívül aktív. Az egyik leggyorsabban növekvő nyílt forráskódú kezdeményezés az OpenStack, amelynek célja jól méretezhető, egyszerűen használható és számos funkciót kínáló felhőmegoldások létrehozása.

 

A projekt komoly iparági támogatásnak örvend, és széles, aktív fejlesztői közösséggel működik, amely az összevont erőfeszítéseknek köszönhetően hosszú távon minden versenytársnál nagyobb innovációra képes. A szállítófüggetlen iparági célok megvalósulásáról és a hosszú távú fenntarthatóság megőrzéséről a kezdeményezést működtető és felügyelő OpenStack alapítvány gondoskodik.

 

 

2. Figyeljünk a támogatásra és a kompatibilitásra!

 

Több olyan felhőplatform is létezik, amely az OpenStack projekten alapul, ezért minden szervezet válogathat a saját igényeinek megfelelően. Érdemes olyan gyártó szoftverét választani, amely komoly tapasztalattal rendelkezik a nyílt forráskódú szoftverek vállalati alkalmazása terén, valamint az így létrehozott termékek támogatásában. Ilyen jellegű, állandóan elérhető, vállalati szintű támogatási szolgáltatást biztosít például a húszéves tapasztalattal bíró SUSE a saját, OpenStack-re épülő megoldása, a SUSE Cloud mellé.

 

Fontos továbbá, hogy a kiválasztott megoldás együttműködjön a meglévő rendszereinkkel, így nem lesz szükség további új beszerzésekre. A SUSE Cloud telepíthető az általános, szabványos x86 hardverelemekre, és integrálható a SUSE nagyvállalati környezethez igazodó felügyeleti termékeivel, továbbá számos tanúsított szoftver és hardver érhető el hozzá.

 

3. Használjuk ki a hibrid rendszerek előnyeit!

 

Előfordulhat, hogy a vállalati igények úgy kívánják, hogy nyilvános és privát felhőt is használjunk egyszerre. Például a bizalmas adatokat privát felhőben szeretnénk tárolni, a felhasználók számára azonban a publikus felhőben akarjuk elérhetővé tenni a szolgáltatásokat.

 

Ez egyszerűen kivitelezhető a megfelelő eszközök használatával. A SUSE például számos vezető felhőszolgáltatóval együttműködik annak érdekében, hogy a közös ügyfelek a vállalati szolgáltatásokat a nyilvános és a privát felhőkben is használhassák. A SUSE Cloud ráadásul integrálható a SUSE nagyvállalati környezethez igazodó felügyeleti termékeivel, ezért a SUSE Studio segítségével egyszerűen telepíthetők és karbantarthatók az alkalmazások a SUSE Cloud rendszerekben, a szolgáltatások pedig átfogóan felügyelhetők a SUSE Manager segítségével a privát és nyilvános felhőkben egyaránt.

 

4. Fejlesszük meglévő környezeteinket!

 

A megfelelő eszközök arra is lehetőséget biztosítanak, hogy új privátfelhő-környezet kialakítása helyett a meglévő infrastruktúránkat fejlesszük tovább és egészítsük ki felhőalapú megoldásokkal, vagy heterogén környezetet építsünk ki. Ezzel a teljesítményt és a licencköltségeket egyaránt optimalizálhatjuk.

 

Ezekben a feladatokban is hatékony segítséget nyújt a SUSE Cloud, amely vegyes hypervisor környezetek működtetését teszi lehetővé. A megoldás több hypervisor technológiát támogat, beleértve a KVM, a Xen, a Microsoft Hyper-V rendszereket és a VMware vCenter integráción keresztül a VMware ESXi megoldást is. A SUSE portfólióban ráadásul a szolgáltatások felhőbe migrálásához is megtalálhatók a szükséges eszközök.

 

5. Ne feledkezzünk meg a felügyeletről és a biztonságról!

 

A privát felhő bevezetéséhez szorosan hozzátartoznak a biztonsági megoldások, amelyekről szintén gondoskodnunk kell. A privát felhők biztonságának fenntartásához a NetIQ CloudAccess megoldást ajánlja a Magyarországi Képviselet. A termék biztonságos alkalmazáselérést tesz lehetővé a cégen belülről és kívülről egyaránt, mivel egypontos bejelentkezést kínál a szolgáltatásokhoz, a hozzáféréseket pedig naplózza. A fejlett hozzáférés-kezelési motor segítségével automatikusan létrehozhatók és kezelhetők a felhőalkalmazásokhoz kapcsolódó felhasználói fiókok.

 

6. Kérjünk szakértői segítséget!

 

Amennyiben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy a saját szervezetünk igényei milyen funkciókat kívánnak, és milyen további kiegészítő megoldásokkal tehetjük hatékonnyá, illetve biztonságossá privátfelhő-környezetünk működését, forduljunk szakértőhöz!

 

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet portfóliójában minden szükséges szoftver megtalálható a felhőkörnyezetek kiépítéséhez, felügyeletéhez és működtetéséhez, amelyek mellé a cég vállalati szintű támogatást is biztosít. Ezáltal bármilyen szervezet számára képes támogatást nyújtatni egy teljes felhőstratégia megtervezéséhez és kivitelezéséhez.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05