Online veszélyek tanévkezdéskor - öt védelmi tipp az ESET szakértőitől

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 29. 12:21

Az iskolakezdés közeledtével az online veszélyekre hívják fel a figyelmet a vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET szakértői, valamint hasznos tippekkel látják el a szülőket és gyerekeket egyaránt, amelyek segítségével csökkenthető a veszélyhelyzetek kockázata.

„A statisztikák szerint a személyiség-, illetve adatlopási eseteknél a gyerekek, diákok sokkal sebezhetőbbek a felnőttekhez képest, jóval többször lesznek áldozatok, akár úgy is, hogy mindezt észre sem veszik. Kisebb odafigyeléssel és biztonságtudatos gondolkodással azonban sokat tehetünk azért, hogy felkészültebbek legyünk az iskolában, a könyvtárban, vagy az egyetemen ránk leselkedő veszélyekkel szemben. A gyerekek, illetve fiatalok sokszor nem tulajdonítanak jelentőséget saját személyes adataik fontosságának, az incidensek tanúsága szerint azonban a bűnözők nem válogatnak, életkortól függetlenül ellophatják személyazonosságunkat, bizalmas adatainkat.” – mondta el Béres Péter, a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT tanácsadója.

ESET védelmi tippek iskolakezdésre:

1, Figyeljünk eszközeink fizikai védelmére:
Mindenképpen védjük fizikailag is a készülékünket, legyen az akár asztali gép, notebook, tablet vagy mobil. Ne hagyjuk őrizetlenül az osztályban, az iskola területén, de még az étkező asztalnál se. Sose hagyjuk bekapcsolva, ha nem vagyunk mellette, és ne tároljuk ezeket még rövid időre sem a gépkocsiban. Védjük mindig PIN kóddal, jelszóval a belépésünket és mindig legyen időzített automatikus zárolás is, amely meggátolja, lockolja a hozzáférést, ha más valaki próbálkozna. A fizikai védelem emellett azt is jelenti, hogy arra is vigyázni kell, hogy a kezünkből se kaphassa ki senki, illetve sok lopásnál szaladnak el a márkás notebook táskával, aminek aztán bottal üthetjük a nyomát. Ha nem akarjuk feltűnően vinni a noteszgépünket, egy semleges kinézetű hátizsákban hordva segíthetünk ezen.

2, Mentsük rendszeresen adatainakat:
A fenti ponthoz kapcsolódva mindig legyen rendszeres mentésünk külső adathordozón, amely egy esetleges lopás vagy elvesztés esetén a pótolhatatlan saját munkáinkat - például leckék, vagy diplomamunka - megőrzi. Itt sokan hajlamosak csak a számítógépes adatokra gondolni, pedig a telefonos címjegyzékünk is tartalmaz sokszor pótolhatatlan bizonyuló adatokat.Érdemes lehet titkosítva tárolni mind a mentéseinket, mind pedig a készülékeken a saját adatainkat. Emellett használhatunk nyomkövető alkalmazást is, ennek legismertebb módja az androidos mobilok esetén a készülék távolról való keresése, esetleg üzenet a tolvajnak/megtalálónak, illetve végső esetben az eszköz távoli blokkolása, távtörlése is elvégezhető. Ugyanezt igénybe vehetjük hagyományos PC esetében is, például a lopásvédelemmel is ellátott ESET Smart Security esetén is. Ennek segítségével lehetőségünk nyílik információt nyerni az elvesztett vagy ellopott eszköz későbbi aktivitásáról, megtekinthetjük például az automatikusan készülő képernyőképeket, illetve az eszköz webkamerájával készült képeket is, bekapcsolt WiFi esetén pedig az IP-cím alapján még az eszköz feltételezett fizikai helyét is megtudhatjuk.

3, Válasszunk megfelelő jelszót:

A jelszavak fontosságáról mindig szó esik, de nem lehet elégszer ismételni, hogy mindig megfelelően erős és minden alkalmazásnál más és más jelszót használjunk, amit természetesen megfelelő gondossággal őrizzünk. Ne adjuk ki osztálytársainknak és csak védett helyen tároljuk a telefonunkon vagy gépünkön is.  Az iskolai rendszerekhez való hozzáférésünknél (Neptun stb) ugyanolyan gondossággal és körültekintéssel járjunk el, mintha saját Facebook profilunkról lenne szó.

4, Legyünk óvatosak a publikus Wifi hálózatokon és az iskolai közös gépeken:

Fontos óvatosnak lenni a publikus Wifi hálózatok használatánál. Ehhez alkalmazzunk VPN programot, de ha ezt mégsem tesszük, legalább az étterem, kávézó, iskola, reptér, pályaudvar nyitott wifijénél sose bankoljunk, ne indítsunk innen vásárlást, és ne lépjünk be a levelezésünkbe jelszóval védett accountjainkba. Ha mégis szükséges lenne idegen gépen valahová bejelentkezni, úgy hazaérve első dolgunk legyen az idetartozó jelszavunk haladéktalan megváltoztatása.
Emellett érdemes vigyázni az iskolában közösen használt gépeknél is, ahol sosem tudhatjuk, ki ült ott előtte, ki és mit telepített fel oda, így készüljünk a legrosszabbra. Jobb helyeken egyébként bekapcsoláskor mindig tiszta állapot keletkezik egy lementett alap image fájl alapján, ez esetben például egy újraindítás is tisztába teheti a dolgokat. A közösen használt gépnél használat után érdemes lehet kitörölni az előzményeket, vagy eleve Privát ablakban látogatni az oldalakat, amely így nem gyűjti és tárolja el helyben a böngészési információkat.

5, Használjunk internet biztonsági szoftvert:
A ma elérhető modern internet biztonsági programok már nem csak a vírustámadások ellen nyújtanak védelmet, hanem komplex biztonsági megoldást kínálnak felhasználóiknak. Az adathalász kísérletek és kémprogramok felismerése mellett, nyomon tudjuk követni hordozható eszközeink helyzetét, és adott esetben távolról is tudjuk blokkolni azt, sőt a biztonságosabb online jelenlétünket is garantálja a weben. Az ESET Social Media Scannere például ellenőrzi a Twitter csatornánkat és a Facebook üzenőfalunkon megjelenő posztokat, híreket és felhasználói üzeneteket, hogy azok ne tehessenek kárt számítógépünkben.  Ha bármilyen problémát észlel a rendszer, e-mailben értesít minket, hogy azonnal cselekedni tudjunk. Az ellenőrzés akkor is működik, mikor nem vagyunk bejelentkezve a közösségi oldalra.

A védelmi tippek mellett az ESET termékeiből 50%-os engedményt ad az aktív tanulói jogviszonnyal rendelkezőknek és a pedagógusoknak egyaránt. Erről bővebben: http://www.eset.hu/vasarlas/arak

A gyermekeinket érintő veszélyekről tovább információ olvasható az Antivírus blogon: http://antivirus.blog.hu/2014/08/26/vedelmi_tippek_az_iskolakezdesre

Kulcsszavak: oktatás security Eset

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05