Kütyük: elbutítanak vagy felokosítanak?

MTI Sajtóadatbank, 2014. szeptember 1. 13:45

Kétségtelen, hogy praktikus digitális eszközeink nem kis mértékben megkönnyítik az életünket, ahogy az internet is sok mindent leegyszerűsít, de vajon milyen hatással van mindez a képességeinkre, érzelmi életünkre? – erről is szó volt a Kossuth Rádió Napközben csütörtöki adásában.

Egyes kutatók azzal fenyegetik az egyre szaporodó „kütyük” felhasználóit, hogy míg az elektronikai eszközök egyre okosabbak lesznek, ők menthetetlenül elbutulnak – ha ez így megy tovább. Mások viszont az evolúció új szakaszáról beszélnek.

A problémát 2007-ben kezdték komolyabban kutatni, amikor egy dél-koreai kutatócsoport kétezer irodai alkalmazott kognitív funkcióit vizsgálta. Meglepő eredményekre jutottak. Az egyik, hogy a dolgozók csak kevés információt jegyeznek meg, mert azt az okostelefonok, számítógépek megteszik helyettük.

Tizenéveseknél előfordul, hogy beszűkülnek a személyes kapcsolataik, például az udvarlás, ismerkedés az interneten zajlik, még azelőtt, hogy valóságosan is találkoztak volna, személyes randevú helyett a hálón keresztül beszélgetnek, csevegnek egymással.
Egyes kutatók szerint az életmódot erősen befolyásoló digitális eszközök kiterjedt használata a fiataloknál az elmagányosodás felé mutat, és náluk is fennállhat az elbutulás veszélye, mert a „kütyük” leegyszerűsítik, de egyben be is szűkítik az életüket. Ezzel szemben Tristyán László szociológus a Napközben csütörtöki adásában azt mondta, szerinte a mai világban nem jobbak vagy rosszabbak az emberek közötti kapcsolatok, hanem mások. Azt látni, hogy azok a fiatalok, akik a kapcsolataikat a virtuális valóság közbeiktatásával bonyolítják, nem érzik magukat rosszul, magányos embernek, és valóságosan is össze tudnak jönni másokkal.

A szociológus szerint a régi mérce a műveltség meghatározásakor sem alkalmazható a mai világban, ma nem olyan tudásra van szükség, mint kétezer éve vagy akár néhány évtizeddel ezelőtt. Úgy véli, a kreativitás sem csökkent, hanem más területeken érvényesül.

Gyarmathy Éva pszichológus szerint azért jó ez a mai világ, mert több a választási lehetőség azáltal, hogy ilyen sok információ érhető el. A gyerekek olyan ismereteket is megszerezhetnek a világháló segítségével, amelyek érdeklik őket, de az iskolában esetleg nem tanítottak. Úgy szerezhetnek tudást, hogy pontosan annyit „vesznek be”, amennyit kedvük tartja. Hatalmas lehetőség a fejlődésre, különösen, mert sokszor a kevesebb több. Ezzel szemben az iskolában általában túl sok tárgyi tudást akarnak velük elsajátíttatni, ahelyett, hogy azt tanítanák meg nekik, hogyan kell jól, szakszerűen és hatékonyan választani az egyre nagyobb mennyiségben elérhető információk közül – tette hozzá Gyarmathy Éva.

A pszichológus arról is beszélt, hogy a sok inger az idegrendszert sokkal inkább az információk rövid távú befogadására készteti, szemben azzal a helyzettel, amikor kevesebb az inger.

Szvetelszky Zsuzsa szociológus, kommunikációkutató szerint jó jel, hogy két-három éve a nemzetközi diákvilágban megjelent az angolul social learningnek nevezett módszer. Ez azt jelenti, hogy egymást tanítják a gyerekek, aminek egyik része, hogy a netre feltöltenek – általános iskolai, középiskolai vagy egyetemi – tananyagokat. Szó sincs arról tehát, hogy a gyerekek ne akarnának tanulni, feladatokat megoldani, kommunikálni, kapcsolatokat kiépíteni, kapcsolataikat tartalommal feltölteni és ápolni.

A kézírás visszaszorulása egészen más kérdés, hiszen annak elsajátítása nehéz feladat. Ha egy gyerek előbb tanulja meg a betűk használatát az általuk "simitelefon"-nak is hívott érintőképernyős eszközön, akkor az egyes teóriák szerint az visszafoghatja a késztetést a finom mozdulatokat igénylő kézírás megtanulására – tette hozzá Szvetelszky Zsuzsa.

Gyarmathy Éva a kézírást a kézi mosáshoz hasonlította, amire mindenki képes – ha nem is olyan ügyesen, mint a régebben élt emberek –, de már senki nem műveli. Ha valaki tehát nem ír kézzel, gyengébbek lesznek ez irányú készségei, és amikor mégis elő kell vennie ezt a tudását, az sokkal nagyobb erőfeszítést követel meg. Az, amit nem gyakorolunk, ami nincs benne a kultúrában, háttérbe szorul, és ez bármire igaz – hangoztatta a pszichológus a Kossuth Rádió műsorában.

 

Kossuth Rádió / hirado.hu

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05