Fény derült egy pénzügyi kibertámadás titkaira

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 11. 12:21

Egy orosz vállalat megkérte a Kaspersky Labet egy incidens kivizsgálására, melynek során több mint 130,000 dollárt kíséreltek meg ellopni a cég bankszámlájáról. A vezetők rosszindulatú programot sejtettek a történtek hátterében, és gyanújuk már a vizsgálat első napjaiban beigazolódott.

A Kasperskíy Lab segítségével kiderült, hogy egy orosz vállalat gépeit rosszindulatú támadás érte. Mit kiderült:

 

·      Kiberbűnözők megfertőzték a vállalat számítógépeit egy rosszindulatú mellékletet tartalmazó e-maillel, amelyről úgy tűnt, hogy az állami adóhatóságtól érkezett;

 

·      Hogy távoli hozzáférést szerezzenek a könyvelő a vállalati hálózathoz csatlakozó számítógépéhez, a hackerek egy legális program módosított változatát használták;

 

·      A pénz ellopására egy rosszindulatú programot használtak. Ez a Carberp banki trójai elemeit tartalmazta, amelynek a forráskódja nyilvánosan elérhető;

 

·      A kiberbűnözők hibáztak C&C szervereik konfigurálásakor, lehetővé téve a Kaspersky Lab szakértőinek, hogy felfedjék más fertőzött számítógépek IP címét, és figyelmeztessék tulajdonosaikat a veszélyre.

 

A pénzügyekre szakosodott kiberbűnözők által megtámadott vállalat bankja blokkolta a megkísérelt 130,000 dolláros tranzakciót. Azonban a hackerek sikeresen végrehajtottak egy 8,000 dolláros kifizetést, mivel az összeg túlságosan kicsi volt ahhoz, hogy riassza a bankot, és nem igényelt további jóváhagyást az ügyfél könyvelőjétől.

 

 

A kiberbűnözők által használt eszközök

 

A Kaspersky Lab Global Emergency Response Team (GERT) szakértői megkapták a megtámadott számítógép merevlemezének image fájlját. Ennek tanulmányozása során igen hamar felfedezték a gyanús e-mailt, amelyet az állami adóhivatal nevében küldtek, arra kérve a céget, hogy sürgősen mutasson be pár dokumentumot. Ezek listáját egy mellékelt Word-dokumentum tartalmazta, amelyet megfertőztek a CVE-2012-0158 jelű sérülékenység kihasználására szolgáló kóddal. A kód a dokumentum megnyitásakor aktivizálódott, és letöltött egy másik rosszindulatú programot az áldozat számítógépére.

 

A fertőzött számítógép merevlemezén a GERT specialistái megtalálták egy távoli hozzáférésre kifejlesztett, legális program módosított változatát. Ez a program általánosan használt a könyvelők és rendszeradminisztrátorok körében. Azonban a szakértők által talált verziót úgy módosították, hogy leplezze jelenlétét a fertőzött gépen.

 

Mindazonáltal nem ez volt az egyetlen rosszindulatú program az áldozat számítógépén. A további vizsgálat kiderítette, hogy egy másik backdoort (Backdoor.Win32.Agent) töltöttek le a megfertőzött gépre a Backdoor.Win32.RMS segítségével. A kiberbűnözők ezt a fertőzött géppel való távoli Virtual Network Computing (VNC) hozzáférés létesítésére használták. Ráadásul a Backdoor.Win32.Agent kódjában a szakértők megtalálták a Carberp banki trójai elemeit. A Carberp forráskódját az év elején publikálták.

 

Miután a kiberbűnözők megszerezték az ellenőrzést a számítógép felett, egy illegális fizetési megbízást hoztak létre a banki rendszerben, amelyet a könyvelő számítógépének IP címével hitelesítettek a bank felé. De hogyan jutottak hozzá a könyvelő jelszavához, amely szükséges volt a tranzakció elindításához? A szakértők folytatták a vizsgálatot, és újabb rosszindulatú programra, a Trojan-Spy.Win32.Delf nevű billentyűzetleütés-figyelőre bukkantak. Ennek segítségével lopták el a kiberbűnözők a könyvelő jelszavát.

 

További áldozatok

 

Ahogy a vizsgálat a befejezéséhez közeledett, a szakértők újabb érdekességet fedeztek fel: a támadásban résztvevő összes rosszindulatú programot olyan C&C szerverekről irányították, amelyek IP címe ugyanahhoz az alhálózathoz tartozott. Amikor ezt az alhálózatot létrehozták, a kiberbűnözők elkövettek egy hibát, amely lehetővé tette a Kaspersky Lab szakértőinek, hogy kiderítsék a Trojan-Spy.Win32.Delf-fel megfertőzött további számítógépek IP címét. Bebizonyosodott, hogy ezeknek a gépeknek a többsége kis- és középvállalkozások tulajdonában van, amelyeket a Kaspersky Lab azonnal figyelmeztetett a veszélyre.

 

„Habár az incidens Oroszországban történt, technikai szempontból nem nevezhető ország specifikusnak: valójában ez a fajta kiberbűncselekmény országonként kevéssé tér el. Világszerte a legtöbb vállalat a Windows és az Office különféle változatait használja, amelyek kijavítatlan sérülékenységeket tartalmazhatnak. Ugyancsak kevéssé különböznek egymástól az egyes országokban azok a módszerek, amelyekkel a vállalatok pénzügyi osztályai kapcsolódnak a banki szolgáltatásokhoz. Ez megkönnyíti a kiberbűnözők helyzetét, akik a távoli bankolást lehetővé tevő rendszerek révén próbálnak meg pénzt lopni," mondta Mikhail Prokhorenko, a Kaspersky Lab Global Emergency Response Team malware elemzője.

 

Annak érdekében, hogy csökkentsék a céges bankszámlákról való pénzlopás kockázatát, a Kaspersky Lab szakértői azt tanácsolják a távoli bankolási rendszereket használó szervezeteknek, hogy hozzanak létre megbízható, többfaktoros hitelesítést (tokenekkel, egyszer használatos, a bank által kiadott jelszavakkal stb.); gondoskodjanak róla, hogy a vállalati számítógépekre telepített szoftvereket azonnal frissítsék (különösen a pénzügyi osztályokon használtakat); védjék ezeket a számítógépeket egy biztonsági megoldással; valamint képezzék ki az alkalmazottakat arra, hogy felismerjék a támadások jeleit és ezekre megfelelően reagáljanak.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50