Sikerrel alkalmazzák az Intel Classmate PC-ket a kisiskolások tanításában

Farkas Norman, 2014. október 1. 14:54

2007 óta alkalmazzák számos tantárgy tanítására az Intel Classmate PC nevű mini laptopjait a budapesti Deák Diák Általános Iskolában. Az Intel World Ahead program részeként bevezetett, kifejezetten gyerekeknek szánt készülékek egyértelműen beváltak, hiszen amellett, hogy érdekesebbé teszik a tanulást, felkészítik a gyerekeket azokra az élethelyzetekre, amiket a való világ tartogat számukra.

Máris végzősök a Deák Diák Általános Iskola azon diákjai, akik 2007-ben elsősként és egyben elsőként vehették használatba az Intel Classmate PC-ket, melyek egészen ideáig végigkísérték tanulmányaikat. A Józsefvárosban működő iskola egyértelműen úttörő szerepet tölt be a kisiskolások modern eszközökkel való tanításában, hiszen a magyar kormány csak 2010-ben írt alá szándéknyilatkozatot az Intel World Ahead program részét képező mini laptopok alap- és középfokú oktatásba való bevezetéséről.

 

Hatékony eszköz

 

Az Intel tegnapi sajtótájékoztatóján megtudtuk, hogy a Classmate PC-ket kezdettől fogva örömmel használják a Deák Diák tanulói. Olyan nagy érdeklődésre tettek szert a készülékek, hogy közkívánatra az eredetileg tervezett két osztály helyett egy éven belül az intézmény összes diákja számára elérhetővé tették őket. Csupán 25 tanulói laptoppal indult a projekt, a strapabíró gépek száma később 115-re emelkedett az iskolában.

 

Az évek során egyre több tantárgy (a matematikától kezdve a környezetismereten keresztül az irodalomig) oktatásában kaptak szerepet a gépek, ugyanis a tapasztalatok azt mutatták és mutatják, a gyerekek motiváltabbak, érdeklődőbbek a rajtuk végzett tanulás során. A kisiskolások figyelmét nem könnyű folyamatosan lekötni, de az irányított feladatsorok megfelelő kontrollt kínálnak. Az Intel skoool Learning and Teaching program számos interaktív tananyagot ölel fel, amelyek szórakoztatóvá teszik a tanulást.

 

A Classmate PC-kkel való munka további előnye, hogy megtanítja a gyerekeket az internetes információszerzésre, a megszerzett adatok értelmezésére és elemzésére. Wágner Éva, a Deák Diák szaktanára elmondta, hogy a diákok nemcsak az információk megtalálását, hanem azok felhasználását is elsajátítják tanulmányaik alatt. Például a begyűjtött adatok alapján prezentációt készítenek önállóan vagy csapatmunkával, amit aztán elő is adnak. A tanárnő arra is felhívta a figyelmet, hogy a Classmate PC révén lehetőség van felkészíteni a gyerekeket a nemkívánatos internetes tartalmakkal szembeni védekezésre, így megtanulhatják elkerülni a „digitális cukros bácsikat”. Ez azért is fontos, mert az internet nélküli világban felnőtt szülők képtelenek megóvni csemetéiket az általuk eleve ismeretlen online veszedelmektől.

 

 

Talán felesleges magyarázni, hogy az új tanítási módszerek milyen jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanulók később könnyebben boldoguljanak azokban az élethelyzetekben, amelyeket modern világunk tartogat számukra – szemben a hagyományos módszerekkel, amik pusztán a tananyagra összpontosítanak.

 

Intel Teach – hogy a tanerő is képben legyen

 

Az Intel World Ahead programja természetesen nemcsak az eszközökre fókuszál, hiszen azok mit sem érnek megfelelően képzett tanárok nélkül, akik tudják, miként tanítsák velük diákjaikat. Ennek jegyében indult útjára a program keretében az Intel Teach tanárképző projekt, ami iránymutatást ad a pedagógusoknak, milyen körülmények között használhatják fel a technológiai eszközöket.

 

Egyre elterjedtebb az interaktív oktatás

 

Ahogy már említettük, a kormány 2010-ben bólintott rá az Intel World Ahead programjára, ami a tartós tanulói laptopok, azaz Classmate PC-k bevezetése mellett az Intel Teach és Intel skoool Learning and Teaching projekteket is magába foglalja. Az utóbbi években szélesebb körben elterjedtek az interaktív oktatás eszközei, jelenleg cirka 5-6000 Classmate PC-t használnak országszerte a diákok és a tanárok.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05