Kaspersky Lab: még mindig biztonságos a Mac OS X?

forrás: Prím Online, 2014. október 6. 08:21

A Kaspersky Lab szakértői kiszámolták annak az esélyét, hogy egy rosszindulatú program utat talál egy Mac OS X-et futtató eszközre. Augusztusban egy malware-rel való nem kívánt találkozás valószínűsége 3 százalék volt. Ez alacsonynak mondható, összehasonlítva a Windowst használók 21 százalékos fertőzési kockázatával. Ha azonban ezt az arányt a potenciális incidensek számává konvertáljuk át, a probléma már nem olyan jelentéktelen: a Kaspersky Security Network adatai szerint egy aktív internetező évente legalább 10-szer találkozik rosszindulatú programokkal a Mac OS X-et futtató gépén.

A legismertebb Mac OS X malware-ek közé tartozik a Kaspersky Lab gyűjteményében a Callme backdoor, amely távoli hozzáférést tesz lehetővé a rendszerhez a kiberbűnözők számára. További funkciója, hogy ellopja a tulajdonos kapcsolatait: nagy valószínűséggel belőlük lesznek a későbbi áldozatok. Egy másik backdoor, a Laoshu egy megbízhatósági tanúsítvánnyal ellátott program, szerzői nyilvánvalóan felkészültek az AppStore-on keresztüli terjesztésére. A Laoshu funkciója, hogy percenként készít képernyőfotót az áldozat gépéről. Egy harmadik megemlítendő kémprogram, a Ventir titkos távoli vezérlő funkciókat kínál, és képes a billentyűleütések rögzítésére. A gyűjtemény része még egy iPhone kém, valamint az első fájltitkosító vírus és az első Bitcoint lopó malware az OS X-hez.

 „Az elmúlt négy évben a Mac fenyegetettségi helyzete jelentősen megváltozott – az elszigetelt esetektől egészen a Flashback féreg által okozott világméretű járványig, amely 700,000 Mac eszközt fertőzött meg világszerte 2011-ben. Ez volt a fordulópont, melyet követően minden évben százával jelentek meg a Mac-re írt rosszindulatú programok. Ráadásul a Mac OS X volt a fókuszában az újságok címlapjára kerülő The Mask/Careto és Icefog kémkedési kampányoknak,”mondta Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab elnöke és vezérigazgatója.

A Kaspersky Lab adatai szerint az egyesült államokbeli és németországi felhasználók szembesültek messze a legtöbb támadással 2013-14-ben: ezekben az országokban közel 66,000 incidenst észleltek. A listán található következő öt országban – Egyesült Királyság, Kanada, Spanyolország, Olaszország és Ausztrália – csupán 7,700 incidens történt.


10 egyszerű tipp, amellyel fokozható a Macünk biztonsága


1.    A mindennapi tevékenységekhez készítsünk egy nem adminisztrátori felhasználói fiókot.


2.    Használjunk olyan webböngészőt, amely sandbox-ot tartalmaz, és amelynek biztonsági réseit azonnal javítja a fejlesztő.


3.    Távolítsuk el a gépről a külön programként futó Flash Playert.


4.    Távolítsuk el a gépről a Javat.


5.    Futtassuk szoftverfrissítést, és azonnal végezzük el a javításokat, amikor a frissítések megjelennek.


6.    Használjunk jelszókezelő programot az adathalász támadások kivédésére.


7.    Kapcsoljuk ki az IPv6-ot, az AirPortot és a Bluetooth-ot, amikor nincs rá szükségünk.


8.    Titkosítsuk a teljes lemezt.


9.    Frissítsük az Adobe Reader legújabb verzióját.


10.  Telepítsünk egy megbízható biztonsági megoldást.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50