A neten ólálkodnak a NAV-osok

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 14. 15:47

Külön egységekkel figyeli az adóhivatal a világhálót, a speciális csoportok elsősorban szabályszegő kereskedőkre, alkoholt és dohányárut kínáló magánszemélyekre, hamisítókra, adócsalókra vadásznak – írta keddi cikkében a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén eddig nagyjából kétezer ellenőrzést végzett a világhálón működő vagy ott hirdető vállalkozásoknál, amelyek között akadtak például természetgyógyászok, a vendéglátó- és a szórakoztatóiparban tevékenykedő cégek és használtcikk-kereskedők is – tudta meg a lap az adóhatóságtól.

A hivatalt nemegyszer közérdekű bejelentések vezették el az érintettekhez. A NAV nagyjából 140 millió forint hiányzó adóra bukkant, emellett kirótt több mint hatvanmilliós mulasztási bírságot. Az ügyek többségében a számla, a nyugta kiállításáról feledkeztek meg.

A pénzügyőrök a jövedéki szabályok megsértőit keresték, így főként a cigaretta és a tömény italok jogellenes árusításának igyekeztek gátat szabni. Az idén több mint száz eljárás indult amiatt, mert valaki házi pálinkát, esetleg dohányárut kínált a világhálón. Egyes esetekben elektromos cigarettatöltő gép, máskor százliteresnél nagyobb vagy engedély nélkül készített desztillálóberendezés árusítása miatt vonták felelősségre az internetes hirdetés feladóját.

A pénzügyi nyomozók főként adócsalások, hamisítások, szerzői jogi jogsértések ügyében kutakodnak az interneten, az információkat pedig a büntetőeljárásokban használják fel – írta az újság.

Kulcsszavak: adó NAV

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05