A Google elárulta, hogy védi telefonunkat a Lollipop

Czipperer Dia, 2014. november 4. 10:21

A Google által kiadott legújabb Android verzió a Lollipop, vagyis a nyalóka nevet viseli. A vállalat blogposztban számolt be arról, a rendszer hogyan védi az eszközök biztonságát.

A Google hivatalos blogján számos újítást ismertet, hogyan védi eszközüket a legújabb Android Lollipop rendszer.

 

A védelem legegyszerűbb módja

 

Érdemes a képernyőlezárás opciót választani, méghozzá valami ütős jelszóval védve, hiszen a tolvajok így nem férhetnek hozzá közvetlenül az adatokhoz. A Lollipop Smart Lock megoldása lehetővé teszi, hogy kijelöljenek megbízható eszközöket (pl. okosóra), és, ha ezeket csatlakoztatjuk a készülékhez, a rendszer automatikusan lezárja a telefont.  Ilyen esetben az is beállítható, hogy lezárt képernyő mellett is megjelenjenek bizonyos értesítések, így a felhasználó nem marad le semmiről, telefonja azonban védve van.

 

 

A feloldás csak akkor valósul meg a felhasználó beavatkozása nélkül, ha NFC- vagy Bluetooth-kapcsolat jön létre egy másik eszközzel, illetve az arcfelismerő funkció révén oldható fel.

 

Nagyobb biztonság

 

Az eszköz teljes titkosítása is lehetséges, méghozzá oly módon, hogy az első bootolás alkalmával beállít a felhasználó egy egyedi kulcsot, mellyel titkosíthatja eszközét. Ez a védelmi kulcs ezután végig az eszközön marad. Tehát egy alapértelmezett védelmi megoldást kínál a Google, és a fájlok, adatok kódolása bármiféle beavatkozás nélkül lehetővé válik.

 

Az adatokhoz való hozzáféréshez pedig eza speciális biztonsági kulcs szükséges, tehát illetéktelenek nem képesek hozzáflrni semmilyen adathoz a mobilon.

 

SELinux védelem

 

A Google a SELinux (Security Enhanced Linux) implementációját is megerősítette. A megoldást, mely védelmet nyújt a különféle sérülékenységek ellen, tavaly mutatták be először. Az újabb funkciók beemelésével pedig még biztonságosabbá válik az Android, ugyanis az ellenőrzés és felügyelet még könnyebbé válik, így kevesebb teret enged az esetleges támadásoknak.

 

Forrás: Android Blog; Kép: androidfacil.org

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09