Kínai weboldalak "önként" vállalják a kommentek kontrollját

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 7. 11:38

A "tiszta internet" jegyében folytatott kínai kampány keretében 29 weboldal - köztük a legnagyobbak - gazdái tettek ígéretet arra, hogy szigorúbban kezelik felhasználóik hozzászólásait, kommentjeit - számolt be csütörtökön az állami média egy, az internetfelügyelet által szervezett találkozó eredményéről.

A Sohu.com, a Tencent.com, a 163.com, a Hszinhua hírügynökség hivatalos honlapja és további 25 portál képviselői arra vállaltak írásban kötelezettséget, hogy felhasználóikat kötelezik a valós névvel történő regisztrációra, és csak a személyazonosságuk ellenőrzését követően posztolhatnak, írhatnak hozzászólásokat.

A megállapodás aláírói ígéretet tettek arra, hogy megkérik felhasználóikat, tartsák magukat az úgy nevezett "hétpontos alapszabályhoz", amely arra szólít fel, hogy az internetezők közlendőik nyilvánosságra hozatalakor tartsák szem előtt a törvényeket, a nemzeti érdekeket, az állampolgárok törvényes jogait, az etikai alapszabályokat, az információk hitelességét, a társadalmi rendet és a szocialista berendezkedést.

Az internetfelügyelet arra kérte partnereit, emlékeztessék az internetezőket arra, hogy tartózkodjanak 18 olyan információtípus közlésétől, amelyek nyilvánosságra hozatala ellentétes az alkotmányban szereplő alapelvekkel. Ezek közé tartoznak a nemzetbiztonságot sértő bejegyzések, de ugyanúgy tilos az államtitkok kiszivárogtatása, vagy az etnikumok közi gyűlöletkeltés, illetve a diszkriminációt kifejező véleményalkotás.

Azokat a felhasználókat, akik a szabályokba ütköző megfogalmazásokat tesznek közzé, figyelmeztethetik, kizárhatják a publikáció lehetőségéből, bejegyzéseiket törölhetik, fiókjaikat pedig bezárhatják. Mindezeken túlmenően, amennyiben jogsértés és bűncselekmény gyanúja áll fenn, ellenük eljárást is kezdeményezhetnek.

A kínai hatóság a weboldalakat teszi felelőssé olvasóik, szolgáltatásaik felhasználóinak bejegyzéseiért, illetve azok tartalmáért. Az illetékesek azzal érvelnek, hogy sok nyugati weboldal ugyancsak világos moderálási elveket alkalmaz az online közölhető információk szűrésekor.

A Hszinhua hírügynökség egy másik csütörtöki hírében arról számolt be, hogy az internetfelügyelet december végéig tartó újabb országos kampányt indított a világhálónak a káros videótartalmaktól való megtisztítása céljából. Elsősorban arra törekszenek, hogy gátat vessenek a pornó és a terrorizmussal kapcsolatos rémhírek terjesztésének.

Az illetékesek öt kiemelt területre összpontosítanak, az online adattárolást szolgáltatókra, a mobil alkalmazásokat forgalmazó áruházakra, a közösségi médiákban közreadott videó hivatkozásokra, a népszerű azonnali üzenetküldő platformokra, valamint videómegosztó weboldalakra, videóterminálokra. Az intézkedés egyértelműen internetfiókok és honlapok bezárását fogja maga után vonni - állapították meg a kampány elindítói.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09