Ferenc pápa és a luddita eurokraták

Horváth László, 2014. december 2. 14:26

Az elmúlt hetek híreiből kettőt emelt ki további elemzésre amerikai tudósítónk, Horváth László, a neves online marketing szakember. Látszólag nem sok közük van egymáshoz, valójában azonban nagyon is összefüggenek. Az egyik Ferenc pápa kritikája Európáról, amit az Európa Parlamentben mondott el Strasbourgban a napokban; a másik a francia-német javaslat az amerikai székhelyű technológia gigászok "megfékezésére", amit ugyanazon falak között terjesztettek be a büszke európai honatyák. De micsoda óriási a különbség a két hír üzenete között: míg Ferenc pápa intelligensen helyezi bele az Európai Uniót a 21. század globális összefüggésrendszerébe, a luddita francia-német javaslat a legrosszabb és leggyávább sündisznó- reflexeket hozza előtérbe.

 

Gyávának és önelégültnek látja az öreg földrészt a pápa. Szerinte Európának elfogyott az életereje, az öreg kontinens nélkülözi a flexibilitást, elvesztette a nagy ötletek és ideálok inspiráló erejét, bürokratákkal és szabályok tömkelegével váltotta fel közös eszményeket. Ahol nincsenek értékek ott nincsen növekedés, gazdagodás.

 

Honnan ez a tisztánlátás?

 

A pápa az Újvilág frissességével és vitalitásával érkezett Rómába, hogy megreformálja a kétezer éves katolikus egyházat, az emberiség eddigi történetének egyedüli intézményét, amely ilyen hosszú időt megélt állandó megújulásban, túlélve a római imperátorokat, a vallásháborúkat, diktátorokat, a modern fogyasztói társadalom kihívásait.

 

A Vatikán története nemcsak az európai földrész története, hanem az egyetemes emberi értékek és a globalizáció története is. Nagyon erős a szimbolikája annak, hogy az Újvilágból érkezett pápa hozza az amerikai földrész üzenetét és látószögét, mert talán éppen erre van szükség Európa megújulásához is: levetkőzve sok évszázad nehéz örökséget, traumáit amitől a múltjában élő, feudális hagyományokat tisztelő és követő öreg kontinens nem tud megszabadulni annyira amennyire egy technológiai megújuláshoz szükség lenne.   

 

Ami utat mutathat, az talán az, ahogy az európai startup-ok várják, hogy kikerülhessenek az agyon-regularizált, kiskirálykodó feudális bürokraták szorításából, és a Szilícium völgyben, Bostonban, New York-ban vagy éppen Texasban lélegezhessenek szabadon... Ezt látva talán a kövér, túlfizetett, haszontalanul újabb és újabb ostoba szabályokat és haladást lassító intézkedéseket hozó eurokratáknak ls el kellene gondolkodni azon, hogy milyen módon csökkentsék a saját létszámukat és befolyásukat. Hogy is mondja a pápa: hogy szabályozzák ki saját magukat amennyire csak lehet a szabályozási rendszerből, és állítsanak kevesebb akadályt a technológiai rendszerek terjedése és fejlődése elé? Hát iyen sem volt még a történelemben… A pápa látja, hogy bürokratának lenni, szabályozni nem hatékony és a kontinens hátrányára válik, ha sok bürokrata értelemszerűen sokat bürokratásodik, vagyis új szabályokat és előírásokat termel, de vajon képesek lesznek-e ők is felismerni ezt? Úgy beszél Ferenc pápa, mint egy újvilági technológiai szakember, csak a netes üzletek építői utálják ennyire a stagnáló lassúságot, a befelé fordulást, a provincializmust.

 

Ahhoz persze, hogy  Ferenc pápa szavainak foganatja legyen, nem a máshová már nem megfelelő maradék politikusok legalját kellene beejtőernyőzni a kényelmes (és adómentes!) brüsszeli/strasbourgi képviselői székekre...

 

De miközben az uniós képviselők udvariasan megtapsolják a pápát, azon közben a jelenlegi európai politika elit máris szembemegy a józan ésszel: jön az innovációs ciklusok most már sokadikának a veszteseként szereplő, protekcionista francia-német haladásellenes tengely javaslata az amerikai fölényű technológiai cégek megrendszabályozására...  Belegondoltak az urak, hogy mindez akár a mi Kossuth Lajosunk által megálmodott atlanti elv értékeivel is szembe megy? Hát igen, akik ennyire nem értik a saját országuk startup-jait, micro-enterprise-ait, digitális vállalkozóit, azoknak nagyon egyszerű választ adni arra, hogy a Google-lel szemben miért nem rúg labdába egy német-francia kereső (pedig próbáltak, nem is egyszer…).

 

Ahelyett hogy hálásan köszönnék a lehetőséget, hogy egyetlen fillér befektetése nélkül tudják közvetlenül eladni a francia-német cégek a termékeiket a világon bárhol, használva azt a fránya világhálót, beleértve az útjelzőként működő keresőmotorokat - inkább azon gondolkodnak, hogy hogyan tudják megfékezni azokat, akik sikeresek ebben az új csatornában. Fel nem fogják, hogy ezzel hosszabb távon visszavetik saját gazdaságukat is! Tényleg csak a pápa látja, hogy milyenek is ezeknek az "etatista" demokráciáknak privilégiumokkal felruházott bürokratái, milyen kevés tudással és tapasztalattal felszerelve próbálnak egy rohamtempóban változó globális ipart a lineáris világképűk korlátai között szabályozni, ahelyett hogy arra gondolnának, hogy a sok ezer meg sem született európai startup-ot kellene inkább minél versenyképesebb helyzetbe hozni innovációval, kockázati tőkével. "Amihez nem értünk, és amit mások vezetnek, az biztos csak rossz lehet" – ez a fajta provincializmus az igazi probléma.

 

Mert a szabad kereskedelem (analóg vagy digitális) a motorja annak a szabad, együttes nyugati piacnak, amiről például Kossuth atlanti víziója szól, amiért szobrot kapott egyedüli külföldiként az amerikai Kongresszusban.

 

Kossuthtól Ferenc pápáig ívelő gondolat: az alapvető értékekre épülő VERSENY az, ami kiválóságot hoz, és nem a hosszú nevű hivatalok hangzatos ideológiák mögé rejtett akadályai. Az EU-nak a startup-okra, a fiatalokra, a digitális nemzedékre kellene figyelni, ahogy az internettel és mobil technológiákkal egyenlően felkenten versenyeznek a világ minden másik részével – nem pedig kelet-német mintára szabályozni a nagyokat és sikereseket ebben az új (vagy már nem is annyira új, hisz lassan húsz éves) játszmában.

 

Ha megadóztatod, akkor kevesebbet fogják használni! Ha megbünteted, akkor kevesebbet tud szolgáltatni! Ha elveszed a kisvállalkozásoktól az eszközöket, akkor kevesebb állást tudnak teremteni.

 

Ennyire egyszerűek a ennek a haladás- és innováció ellenes provincializmusnak a következményei. Ha az EU komolyan veszi a startup-jait és programjait, akkor miért kívánja korlátozni azokat a cégeket, akik százával támogatják, vásárolják, működtetik, inkubálják a startup-okat a globális internet piacon? Ha tényleg azt akarja Európa, hogy az új digitális nemzedék világszínvonalon tudjon versenyezni minden kontinensen, akkor miért veszi el tőlük az eszközöket, amik a versenyzéshez elengedhetetlenül szükségesek? Mert ezek a technológiai cégek nemcsak a saját nagyszámú európai munkatársaikat, hanem - öko-szisztémájuk révén - százezres szellemi dolgozó tömegeket fizetik meg…

 

Ennek a vízfejű bürokráciának - amikor ott vannak az energetikai kérdések vagy éppen az Unió határai mentén zajló háború kérdése is - tényleg az most a legnagyobb prioritása, hogy megtámadják szövetségesük legsikeresebb cégeit, hogy újabb és újab szabályok közé szorítsák azokat, akik európaiak százezreinek biztosítanak megélhetést az általuk teremtett és folyamatosan megújított öko-szisztémájukban, nemcsak alkalmazottaikkal hanem üzleti rendszerükkel és online tranzakcióikkal? Ha így van, akkor legalább nekünk állampolgároknak kell meghallanunk a Ferenc pápa által megkongatott vészharangot... Úgy tűnik, már tényleg csak ő maradt meg egyedüli vezéregyéniségnek ebben az emberi nagyságot, államférfiúi képességeket igencsak szűken mérő korai 21. században.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05