A kitartásról üzent Instagram oldalán a brit graffitiművész a francia támadás után

Czipperer Dia, 2015. január 8. 16:04

Január 7-én 12 emberéletet követelt egy terrortámadás Párizsban. Több rendőr és a Charlie Hebdo szatirikus lap újságírói estek iszlám terroristák áldozatául. Banksy, a brit graffitiművész Instagram oldalán egy képpel a kitartásról üzent és az áldozatokra emlékezett.

Franciaországban gyásznappá nyilvánították január 7-ét, miután 3 fegyveres a Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztőségében 12 embert ölt meg: köztük két rendőrt és a lap több munkatársát is, beleértve a főszerkesztőt is. Az országban a legnagyobb terrorkészültségi szintet rendelték el.

 

A tragédia okai röviden

 

A Charlie Hebdo francia lap többször kifigurázta már az Iszlám Államot karikatúráival, de az elmúlt időszakban – a tegnapi események tükrében – túl messzire mentek. A szerkesztőséget nemrég fel is gyújtották, de ez sem tántorította el őket attól, hogy irányt változtassanak. Már rendőrök védték az épületet az utóbbi időben, a szerdai tragédia az ő életükbe is került.

 

A legutolsó ilyen eset az ISIS vezetőjéről publikált karikatúra volt közvetlenül a tragédia előtt: ez Twitter oldalukra is felkerült. Még mindig ez az utolsó bejegyzésük a mikroblogon.

 

A profi elkövetők – mint kiderült – Franciaországban éltek. A Hvg szerint egyikük, Chérif Kouachi ismert dzsihádista, 32, bátyja, Said Kouachi 34 esztendős. Az ifjabb testvérnek pedig már többször is meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással. Harmadik térsuk mindössze 18 éves (Hmayd Mourad), ő tegnap este önként jelentkezett a rendőrségen, ám az eljárást még nem indították meg lellene.

 

Az Index.hu egy galériát is összeállított „Ezért kellett meghalniuk a francia újságíróknak” címmel, amelyben bemutatják azokat az alkotásokat, amely indította a lavinát.

 

A 444.hu összegyűjtötte azokat a felvételeket, melyek a támadás ideje alatt készültek (FIGYELEM! Felkavaró videók).

 

Banksy megemlékezett az áldozatokról

 

A híres brit graffitiművész, Banksy Instagram oldalán emlékezett az áldozatokara. A közzétett kép egyben a kitartás fontos üzenetét is hordozza.

 

Az oldalnak közel egymillió követője van, ám az nem tisztázott, hogy valóban Banksy hivatalos oldaláról van-e szó. Mindenesetre az üzenet így is, úgy is fontos tartalommal bír.

 

A képen három ceruza szimoblizálja a múltat, a jelen szörnyűségét és a jövőt, ahol a törött ceruza mögött megjelenik egy kihegyezett darab is, mely a kitartás, újrakezdés üzenetét hordozza.

 

 

RIP @lucille_clerc

Une photo publiée par Banksy (@banksy) le


Mások is (vizuálisan) emlékeznek

 

A Canberra Times, ausztrál napilap rajzolója szintén egy képpel emlékezik az áldozatokra – írja az Index.hu. Míg a CNN munkatársai azt az utasítást kapták, hogy csak kitakarva mutathatják a karikatúrákat, és csak verbálisan írhatják körül az egyes alkotásokat, addig David Pope vizuálisan, sőt, karikatúra formájában is megteszi ezt, több más társával egyetemben. Íme a Twitteren is közzétett alkotás (A többihez lásd az Index képgalériáját).
 

 

Egy eset a sok közül

 

A tegnapi vérengzés nem egyedülálló az iszlám világban. Képzett gyilkosok öltek meg 12 embert, ám ez sajnos csak egy a sok közül. Akik nem mellettük van, azok ellenük: így áll a helyzet. Amikor a francia újságírók tragédiája lebeg a szemünk előtt, gondoljunk azokra a keresztény gyerekekre, ottawai katonákra, az Iszlám Állammal szembenállókra stb., akik szintén az életükkel fizettek azért, mert más oldalon álltak. 

Kulcsszavak: kép Instagram terror

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05