Jelentősen nőtt az online álláshirdetések száma

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 16. 13:17

Tavaly 28 százalékkal több hirdetés között böngészhettek online az álláskeresők, mint 2013-ban, ráadásul egyre gyakoribb, hogy fizikai munkára is az interneten jelentkeznek - derül ki a Profession.hu állásportál éves jelentéséből.

Az év utolsó három hónapjában az értékesítés és kereskedelem kategóriában hirdették meg a legtöbb új pozíciót, és ezekre az álláshirdetésekre jelentkeztek a legtöbben.

Bár a korábbi évekhez hasonlóan arányaiban továbbra is több a munkalehetőség azoknak, akik felsőfokú végzettséggel és nyelvtudással rendelkeznek, de folyamatosan növekszik az interneten meghirdetett és betöltött szakmunkák száma is. Tavaly év végén 110 százalékkal több "kékgalléros" pozíciót töltöttek fel a cégek, mint 2013 azonos időszakában, ezekre összesen 40 százalékkal több munkavállaló jelentkezett.

A 2014-es év harmadik negyedéve emellett kedvezett a fiataloknak és a pályakezdőknek is: idén 31 százalékkal több gyakornoki helyet hirdettek meg. A részmunkaidős és időszakos munkát keresők azonban továbbra is nehéz helyzetben vannak, bár minden tizedik álláskereső ilyen munkára vágyik, pusztán fele ennyi szabad pozíció van a piacon - írja a Profession.hu.

"Az év vége felé arányaiban mindig kevesebb az új munkalehetőség, és ez 2014-ben sem volt másképpen. Ilyenkor a munkavállalók is kevésbé aktívak. Januárban aztán rendre érkezik az ugrásszerű növekedés, a cégek belekezdenek az éves tervek végrehajtásába, a munkakeresők pedig az újévi fogadalmak betartásába" - mondta a közlemény szerint Gerhardt Erik, a Profession.hu piacelemző szakértője.

2014 utolsó negyedévében a legtöbb hirdetést az értékesítés és kereskedelem kategóriában adták fel, második helyen végzett az IT fejlesztés és programozás, a dobogó harmadik fokát pedig a gyártás és termelés szerezte meg. Nyárhoz hasonlóan a legtöbb munkalehetőség Budapesten és Pest megyében várja az álláskeresőket, de sok pozíció üresedett vagy nyílt meg Győr-Moson-Sopron, Fejér és Hajdú-Bihar megyében is.

A jelentkezések szempontjából a harmadik negyedévhez képest felcserélődött a két leginkább favorizált kategória. Az év utolsó hónapjaiban a legtöbben az értékesítés/kereskedelem szektorban próbáltak elhelyezkedni, és csak azután következett a korábbi listavezető, az adminisztrációval, pénzüggyel, szakmunkával és ügyfélszolgálattal kapcsolatos munkakörök. Nagyon sokan érdeklődtek még a szállítási és logisztikai pozíciók után is.

Az egyes pozíciókat nézve, az év vége felé országos szinten a területi képviselőknek szóló állások voltak a legnépszerűbbek, de Budapesten kiugróan sokan pályáztak asszisztensnek, adminisztrátornak és irodavezetőnek is. A személyzeti tanácsadócégeken kívül a legtöbben a Raiffeisen Bankhoz és a CIB Bankhoz jelentkeztek, míg a munkaadók közül a legtöbb új munkavállalót a Bosch csoport kereste, a cég összesen 329 hirdetést adott fel - olvasható a közleményben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15