Legalább egymillió dollárt remélnek Alan Turing kéziratáért

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 25. 09:32

A várakozások szerint legalább egymillió dollárért (272 millió forint) cserél gazdát Alan Turing második világháborús brit kódfejtő kézirata a Bonhams áprilisi aukcióján New Yorkban.

Elárverezik Alan Turing, brit kódfejtó kéziratát. A különleges dokumentum 1942-ből származik, abból az időből, mikor Turing a nácik híres, a németek által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódjának feltörésén dolgozott a Londontól északra fekvő Bletchley Parkban.
    

Az április 13-i aukció valószínűleg profitálni fog a Turing életét és munkásságát övező nagyfokú érdeklődésből, amely a Benedict Cumberbatch főszereplésével készült és nyolc Oscar-díjra jelölt, Kódjátszma című hollywoodi filmnek köszönhető.
 

Alan Turing
 

A Bonhams szerint az 56 oldalas dokumentum "majdnem biztosan az egyetlen még létező Turing-kézirat, amely ilyen terjedelmű". A matematikai jelöléssekkel és a komputertudománnyal foglalkozó dokumentumot, amely "lenyűgöző betekintést nyújt egy zseni gondolkodási folyamatába", most először láthatja a nagyközönség. Az aukciósház szerint a kézirat legkevesebb egymillió dollárért cserél gazdát a liciten. A befolyó összeg egy részét jótékonysági szervezetnek adományozzák.
    

Turing rakta le a modern számítástechnika alapjait, meghatározta a mesterséges intelligencia kritériumait, feltörte a német hadsereg titkos kódjait, amivel egyesek szerint milliók életét mentette meg és lerövidítette a háborút.
    

A matematikuszseni 1954-ben, 41 éves korában hunyt el ciánmérgezésben – öngyilkos lett –, miután az akkor Nagy-Britanniában még üldözött homoszexualitása miatt 1952-ben elítélték a "jó erkölcs megsértéséért", és gyógyszeres kasztrálásra kényszerítették. II. Erzsébet királynő 2013-ban, hat évtizeddel Turing tragikus halála után kért hivatalosan bocsánatot a kódfejtővel való bánásmódért.
    

A hamarosan kalapács alá kerülő kéziratot tartalmazó egyszerű jegyzetfüzetet Turing annak idején egy cambridge-i papíráruboltban vásárolta, amikor a híres King's College diákja volt. A dokumentumot, sok egyéb irattal együtt, később barátjára és matematikustársára, Robin Gandyre hagyta. A jegyzetfüzet üres oldalait Gandy naplónak használta, amelyben "halott apafiguraként" említette néhai barátját. A Bonhams szerint a dokumentumra csupán Gandy halála után bukkantak rá személyes holmijai között.

 

Forrás: Dailymail.co.uk; Kép: mentalfloss.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05