Legendás videojátékokat keres a játékmúzeum

MTI Sajtóadatbank, 2015. február 19. 11:42

Keresi a világ legfontosabb videojátékait egy amerikai múzeum, amely "hírességek csarnokában" helyezné el a modern társadalomra és kultúrára legnagyobb hatást kifejtő elektronikus játékokat.

A rochesteri Strong Játékmúzeumban már található egy hasonló gyűjtemény, amely a legnagyobb hatású hagyományos játékok - köztük a Rubik-kocka - előtt tiszteleg. Az intézmény az új csarnokot különféle konzolos, számítógépes és mobiltelefonos játékoknak szenteli.

"Az elektronikus játékok megváltoztatták azt, ahogy játszunk, tanulunk és viszonyulunk egymáshoz" - hangsúlyozta G. Rollie Adams, a múzeum vezetője.
Bárki nevezhet játékokat az évente megrendezendő megmérettetésre, a döntősöket egy szakmai bizottság fogja kiválasztani. Az idei nevezési határidő március vége.

A legfontosabb játékokat az újságírókból, tudósokból és videojáték-szakértőkből álló zsűri több kritérium alapján szelektálja: népszerűség, élettartam, földrajzi elterjedtség, valamint a más játékokra, a populáris kultúrára és általában a társadalomra gyakorolt hatás mértéke a legfontosabb szempont.

A kezdeményezést méltatta Don Daglow játéktervező is, az 1981-es Utopia című legendás videojáték fejlesztője, akinek a nevéhez fűződik a világ első grafikus online szerepjátéka, az 1991-es Neverwinter Nights is

Daglow szerint a videojáték-tervezők ugyanazt tűzik ki maguk elé célként, mint amit egy jó film vagy televíziós program akar elérni: szórakoztatni és elgondolkoztatni az embereket. A Strong múzeum maga is foglalkozik videojátékok és a hozzájuk kötődő relikviák - például vállalati feljegyzések és személyes iratok - gyűjtésével és megőrzésével, amelyekből összesen több mint 55 ezer található a birtokában.

Kulcsszavak: múzeum játék

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09