Sok uniós tagállam megtartaná a roamingot

forrás: Prím Online, 2015. március 6. 09:34

Egy ideig várhatóan még felárat kell fizetni külföldön a mobiltelefon-használatért, az uniós tagállamok többsége ugyanis tegnap úgy döntött, mégsem szüntetné meg már jövőre a barangolási díjakat. Az Európai Parlament szerint a tagállamok viszonyulása kiábrándító.

A barangolási tarifák fokozatos csökkentését követően az Európai Bizottság másfél évvel ezelőtt javaslatot tett ennek a díjtételnek a teljes eltörlésére, vagyis Brüsszel azt szeretné, ha a külföldi mobiltelefon-használat nem kerülne többe, mint amikor otthon telefonálunk. Az Európai Parlament tavaly nagy többséggel elfogadta a tervezetet, a tagállamokat tömörítő tanács azonban egyelőre nem szüntetné meg teljes mértékben a roamingdíjakat. Helyette átmeneti időszakot vezetne be, ami már árcsökkenést vált ki. A szolgáltatóknak a javaslat szerint egy bizonyos kereten belül ingyenessé kellene tenniük a barangolást, ezen felül továbbra is felszámolhatnának díjat, amelynek azonban a jelenlegi tarifáknál alacsonyabbnak kellene lennie.

 



A tagállamok a teljes eltörlést csak 2018-tól javasolják. Az eredeti tervezet már a jövő év közepétől kivezette volna a roamingdíjakat, de erre csak akkor van esély, ha a tagállamok és az Európai Parlament a hamarosan kezdődő egyeztetéseken kompromisszumot talál.

Az álláspontok ma még nagyon messze vannak egymástól. A képviselők egy része nyílt levélben jelezte felháborodását. Szerintük a tagállamok a távközlési vállalatok érdekeit fontosabbnak tartják a fogyasztókénál.

A parlamenti levelet magyar európai képviselők is aláírták.

Forrás: Kossuth Rádió, Krónika / hirado.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05