NFC-képes implantátumokban a jövő?

forrás: Prím Online, 2015. március 9. 16:39

A Kaspersky Lab szakértői a svéd BioNyfiken bio-hacking közösséggel együttműködve vizsgálták meg, milyen következményekkel is járhat, ha az internet egyre inkább a részünkké válik.

Az okoseszközök térhódítása nem áll meg a kényelmi funkciók terén: az egészségügyben is igyekeznek kihasználni az IoT nyújtotta előnyöket. Az okosimplantátumok manapság tehát egyre jobban kezdenek elterjedni. Jogosan merül fel a kérdés, aggódnunk kell-e amiatt, hogy egyre több személyes, ellopható adatot tárolunk a testünkben?

 

A svédországi székhelyű BioNyfiken bio-hacking közösség élenjár abban, hogy elfogadtassa a tömegekkel a beültetett chipek használatát. Véleményük szerint egy bőr alatt elhelyezett okos implantátum hordása nem sokban különbözik egy fülbevaló vagy egy tetoválás viselésétől, és egyre többen fognak felszerelkezni az információkat tartalmazó, NFC kompatibilis implantátumokkal.

 

„A dolgok internetének fő trendje a termékek gyors piacra vitele, a biztonsági szempontokat gyakran csak utólag mérlegelik, vagy egyáltalán nem veszik figyelembe. És bár a biokiterjesztések régóta kedvenc témái a science fiction műveknek, manapság nem sok történet foglalkozik a mindennapi következményekkel. Mi történik, ha a privát kulcsunk a bőrünk alatt található? Ha valaki kezet fog velünk, akkor a virtuális másolatunkká válhat? Követhet valaki, bárhová is megyünk? A nyfiken szó kíváncsit jelent svédül, és amikor ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására kerítünk sort, mi is nagyon kíváncsivá válunk,” - mondta Patrick Mylund Nielsen, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

 

„A technológia rohamosan terjed,” mondta Hannes Sjoblad, a BioNyfiken egyik alapítója. „Gyorsan növekszik a chip implantátumokkal kísérletező közösség, ezek az eszközök lehetővé teszik az emberek számára, hogy gyorsan és egyszerűen végrehajtsanak egy sor mindennapos feladatot, például az épületekbe való belépést, a személyi eszközök zárolásának feloldását PIN kód nélkül, valamint a különféle típusú tárolt adatokhoz való hozzáférést.”

 

Azt is hozzátette, hogy ennek a technológiának a megjelenését az ember-gép interakció fontos mérföldkövének tartja, amelynek jelentősége hasonló az első windowsos munkaasztal vagy az első érintőképernyő megjelenéséhez. Az érintéssel történő azonosítás természetes módszer az emberek számára, a PIN kód és a jelszó nem az. És minden újabb eszköz, legyen az egy kulcscsomó vagy mágneskártya, amit magunkkal kell vinnünk az azonosításhoz, csak egy újabb felesleges tárgy, amely összekuszálja az életünket.

 

Kritikus fontosságúnak érezték, hogy egy, a technológiai kérdésekben jártas vezető biztonsági szakértő cég segítségét kérjük a lehetséges kockázatok elemzéséhez. A BioNyfiken csapata nem csupán elismert biztonsági szakértők bőlés vezető innovátorokból áll, hanem a kezdetektől fogva alkalmazói az új technológiáknak és a legfrissebb kutatási eredményeknek.

 

Mint kifejtette, nagy várakozással tekintenek a Kaspersky Lab szakértőivel egy nyílt kutatási projekt keretében végzendő közös munka elé, melynek célja ezen chipek mindennapos használat közben esetlegesen fellépő sérülékenységeinek feltárása.  A BioNyfikennel való közös kutatáson túlmenően a Kaspersky Lab a svéd és európai bio-hacking közösségekkel együtt társ házigazdája lesz a biztonsági és adatvédelmi problémákra figyelmet felhívó eseményeknek is. Svédországban már számos olyan épület található, mint az Epicenter, ahol rendszeresen használnak NFC implantátumokat egy sor tevékenységhez, felváltva ezzel más eszközöket.

 

Ami engem illet, én inkább nem szereltetem fel magamat chippel. Ugyanakkor megértem, hogy a technológiai fejlődést nem lehet megakadályozni, és mindig lesznek olyan innovátorok, akik készek elfogadni a kockázatokat, és tesztelik a technológiai határokat saját testükkel kísérletezve. Nagyon remélem, hogy nyitott szemmel és a biztonsági szempontok maximális figyelembe vételével teszik ezt, nem pedig csak utólag gondolnak a biztonságra, ahogy gyakorta történi. Ezért nagy örömömre szolgál, hogy a BioNyfiken minket választott a testünk internethez csatlakoztatásával kapcsolatos biztonsági szempontok megvizsgálására. Előfordulhat, hogy a kutatóink nem találnak aggodalomra okot adó sebezhetőségeket, ha azonban az emberek NFC lapkákat fognak hordani a testükben, én biztos akarok lenni abban, hogy a szakértők alaposan megvizsgálták ennek összes lehetséges következményét.” - jegyezte meg Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab elnöke és vezérigazgatója.

 

Kép: americasfreedomfighters.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05