Bezárással fenyegetik az egyik legnagyobb internetes portált

MTI Sajtóadatbank, 2015. április 13. 09:27

Amennyiben nem szűri meg jobban az általa közölt tartalmakat, bezárás vár a Sina hírportálra, Kína egyik legolvasottabb honlapjára - közölte a hétvégén a kínai internetszabályozó hatóság (CAC).

A Hszinhua kínai állami hírügynökség beszámolójában idézte a hatóságot, amely szerint a negyedik leglátogatottabb internetes portál számos alkalommal "eltorzított, alaptalan információkat, erőszakos és terrorcselekményekkel kapcsolatos pletykákat közölt, megsértette a közerkölcsöt és szándékosan gyártott médiaszenzációt". Az év eleje óta a portállal kapcsolatosan több mint hatezer panasz érkezett, több bármelyik más honlapnál - így a CAC.

A problémák hátterében a jelentés szerint a vállalat tartalmi cenzúrájának felületessége húzódik meg, de a felhasználói fiókok felügyeletén is szigorítani szükséges. Amennyiben a Sina nem mutatkozik hatékonyabbnak a portálján közölt információk szűrését illetően, komoly büntetésre számíthat, sőt, akár be is zárhatják - fenyegetett a hatóság.

A Hszinhua szerint a vállalat képviselői az öncenzúra fokozását és több "pozitív energiájú hír" közlését ígérték. A hírportálon túl a Sina üzemelteti a legnagyobb kínai mikroblogot, az azonos nevet viselő Sina Weibót, melynek felhasználói bázisa a 250 millió főt is meghaladja, a bezárás ugyanakkor a közösségi médiaplatformot nem, csak a sina.com hírportált fenyegeti.

A kínai kormány 2013-ban hirdetett kampányt az internetes tartalmak "megtisztítására", azóta a hamis információk terjesztőire börtönbüntetés is kiszabható. Az elmúlt két évben illegális tartalmak terjesztése miatt több ezer honlapot zártak be vagy függesztettek fel a hatóságok, és ugyancsak több ezer felhasználói fiókot töröltek a közösségi médiában. A Sinát sem először figyelmeztetik a hatóságok: tavaly áprilisban pornográf tartalmai miatt vonták vissza internetes publikációs engedélyét.

Kulcsszavak: Kína cenzúra média Sina

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05