Embargós információkat akartak megszerezni orosz hackerek

MTI Sajtóadatbank, 2015. április 19. 08:29

Az orosz kormányhoz köthető számítógépes kalózok megpróbáltak információkat szerezni az Oroszország elleni szankciós politikával kapcsolatos tárgyalásokról, kihasználva a Microsoft vállalat Windows operációs rendszerének, illetve az Adobe Systems cég Flash multimédiafejlesztő-alkalmazásának eddig nem ismert biztonsági réseit - értesült a Bloomberg.

Az amerikai hírügynökség honlapján helyi idő szerint szombaton az eset hátterét ismerő személyre hivatkozva azt írta, hogy a hackertámadást április 13-án észlelte a FireEye amerikai szoftverbiztonsági vállalat. A kalóztámadás egy meg nem nevezett ország kormánya ellen irányult, amely egyeztet az Egyesült Államokkal az Oroszország elleni szankciós politikáról. A támadást sikerült meghiúsítani, még mielőtt a hackerek hozzáfértek volna az információkhoz.
 

A FireEye által APT 28-nak (Advanced Persistent Threat 28) nevezett hackercsoportot fejlett kibertámadásairól és a Sofacy néven ismert rosszindulatú szoftver használatáról ismert. A hackercsoportról első ízben tavaly októberben adott hírt a vállalat, azt állítva, hogy valószínűleg az orosz kormány pénzeli. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov akkoriban tagadta ezt.
 

Április elején a CNN hírügynökség közölte, hogy orosz hackereknek sikerült feltörniük a Fehér Háza és az amerikai külügyminisztérium számítógépes rendszerét, és fontos információkhoz hozzáférniük. Ben Rhodes, az Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának helyettes vezetője elismerte, hogy valóban történt támadás, de a hackerek szerinte nem hatoltak be a titkosított számítógépes hálózatba.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50