Kicsi a robot, de erős

Vértes Judit, 2015. április 27. 17:18

A Standford egyetem mechanikai mérnökei olyan robotot készítettek, mely mindössze 9 gramm, de képes megemelni több mint egy kilogrammot.

Bár a számítógépeink egyre kisebbek lesznek, a robotokat még mindig embernagyságúnak képzeljük el. Pedig a Standford egyetem kis robotjai között van olyan, amelyik a saját tömegének kétezerszeresét is fel tudja emelni.

 



A robotokat a gekkók és a kukacok megfigyelése alapján fejlesztették ki. A gekkó lába ragacsos, így a robotok is egy ehhez hasonló ragacsos anyag segítségével másznak. Ezeknek a tapadásra képes tüskéknek a segítségével mozog a gekkórobot.

 

Maga a mozgás a kukacéra hasonlít. Az egyik láb előre lép, miközben a másik hátul marad, és cipeli a terhet. Kicsit ahhoz hasonló, mint mikor két ember visz le egy kanapét a lépcsőn.

 

David Christensen és Elliott Hawkes, a két feltaláló, rengeteg lehetőséget lát a robot alkalmazhatóságára. Milyen jó lenne, ha egy kis robot ide-oda tologatná a bútorainkat, amíg meg nem találjuk a legjobb elrendezést? Vagy behozná a reggeli kávénkat, amit az automatikusan bekapcsolt kávéfőzőnk lefőzött.

 

 

Forrás: CNET.com

Kulcsszavak: robot tudomány fejlesztés

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05